Megnyílt a Komlói Amatőr Színházi Találkozó (KASZT), a harmadik alkalommal életre hívott négy napos rendezvényen 13 társulat vesz részt.

Immár harmadik alkalommal invitálták egy nagy találkozóra az amatőr mozgalom képviselőit Komlóra. Idén az előválogatók 87 produkcióból választottak ki 15 előadást, amely eljöhetett a fesztiválra, ebből 13 csoport vesz részt a találkozón. A versenyprogramban vajdasági valamint budapesti, székesfehérvári, körmendi, pápai, győri, celldömölki, deszki, pécsi és inárcsi színjátszó csoportok kaptak meghívást a házigazda komlói Súgólyuk Színház mellett.

Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője, az esemény fővédnöke megnyitóbeszédében hangsúlyozta: a KASZT-on résztvevők, a szervezők, a nézők különleges történet részeseivé váltak három éve. Átélték a vidék kultúrateremtő erejét, megérezhették annak ízét, milyen erővel bír a csepp a tengerben. Jó alapokra helyeződött ez a seregszemle és a jkezdeti 48 órás fesztivál lépcsőzetesen fejlődött, kinőtte magát, mára a befogadóképességének a határához érkezett. A politikus egyúttal bejelentette: elérték azt, hogy a költségvetésben a vidéki fesztiválok támogatására három esztendeje 250 millió, idén 500 millió, jövőre pedig 750 millió forintot tudnak fordítani. A KASZT létrejötte és sikere pedig egyfajta mintaprogram is az elmúlt időszak országos kulturális fejlesztéseiben.A KASZT-ot a kulturális kormányzat idén 10 millió forinttal támogatja és 600 ezer forintot biztosít a díjak fedezésére.

Pataki András, a fesztivál igazgatója, a Soproni Petőfi Színház direktor-főrendezője hangsúlyozta : a KASZT a legnagyobb magyar nyelven játszó amatőr fesztivállá válhatott a Kárpát-medencében. Az előadások lényegében telt házasak, és örömteli, hogy a komlói közönség így honorálja azt a minőséget, amelyet a rendezvénysorozat képvisel. Kegyelmi állapotnak nevezte ezt, aminek részesei lehetnek, hiszen az amatőr színjátszók azt mesélik és osztják meg a közönséggel, amiket ők is átélnek a hétköznapokban színpadon és azon túl.

Polics József, Komló polgármestere, a KASZT védnöke méltatta azt, hogy az ötletgazda és házigazda helyi Súgólyuk Egyesület egy szikrát lángra gyújtott és mellé sikerült is olyan anyagi hátteret biztosítani, amely országos hírűvé emelte a programsorozatot, a közönség pedig igényelte a minőségi kultúrát. Zárásként emlékezettet arra, hogy három a magyar igazság, egy a ráadás és ők még sok ráadásban gondolkodnak.

Fajcsi Ferenc, a házigazda komlói Súgólyuk Színház rendezője arról beszélt minden változik, így a KASZT is. Bővültek, színesedtek, új arcát mutatja most kínálatában is fesztivál. Komló olyan hellyé vált, ahol jó összegyűlni, együtt lenni, egymástól tanulni.

Az előadásokat szakmai zsűri értékeli, és díjazza. A bírálóbizottság elnöke Kubik Anna Kossuth-díjas színművész, tagja pedig Regős János rendező, a Magyar Szín-Játékos Szövetség elnöke, Németh Ákos József Attila-díjas drámaíró, a Magyar Táncművészeti Főiskola dramaturgia-tanára, és Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgató-főrendezője. Az elmúlt évi fesztivál fődíját a győri RÉV Színházi és Nevelési Társulat De mi lett a nővel? című előadása nyerte. A csoport idén a Liliom című darabbal érkezik Komlóra.A mostani fesztiválnak is lesznek városi kísérőrendezvényei, családi napot, kiállítást és koncerteket is tartanak. Fellép az Ismerős arcok, és Varga Miklós is. A KASZT-nak tavaly több mint 2000 látogatója volt, az előadások telt házak előtt zajlottak és a szervezők szerint idén a kiegészítő eseményekkel együtt megdőlhet ez a rekord.