Az egyesületet sújtó anyagi gondoktól az asztalitenisz-szakosztály sem volt mentes, ám ők ennek ellenére elismerésre méltó eredményeket értek el az év első hat hónapjában – így értékelte a szóbanforgó időszakot lapunknak Rajnai József vezetőedző.

– A 2009-2010. évi csapatbajnokságok tavaszi idényét a női NB/I-B-ben és a férfi NB/II-ben folytattuk – idézi fel a kezdetet.  Ezenkívül a megyebajnokságban két felnőtt férfi csapatunk szerepelt. A női csapatbajnokság új lebonyolítási rendszerben folytatódott. Az őszi idény után az NB/I keleti és nyugati csoportját összevonva rájátszás következett, ahol mi az NB/I.B csoportba kerültünk, ahol végül a 3. helyen végeztünk: Ez igen szép eredmény a megfiatalodott csapatunktól.

– Több biztató győzelmet is aratott ez az együttesünk a tavasz során, amelyek közül a Győri Elektromos elleni 13:5-ös sikert emelném ki. Húzóembernek bizonyult a csapatban a tavaszi idény során mindössze 2 mérkőzést vesztett, rutinos Pata Erika (20/18). Őt a 16 éves – egyre megbízhatóbb – Szita Natasa (16/13) követte az egyéni rangsorban, szintén nagyon jó teljesítménnyel. Harmadik számú játékosnak az ugyancsak ifjúsági korú Dénes Tímea (20/12) bizonyult, a negyedik csapattag a 15 éves Ripp Adrienn (20/6) volt. Az utolsó mérkőzésen egy alkalommal Wágner Veronika (4/1) is szóhoz jutott.

Sabján Gergely nagyon jó idényt zárt
Sabján Gergely nagyon jó idényt zárt

– Az NB/II-es férfi csapatunk 31 ponttal a 2. helyen végzett a 10 csapatos mezőnyben, ami azt jelenti, hogy feljutott az NB/I-be! – emeli ki aztán. – A tavaszi idény mérlege 8 győzelem mellett 1 vereség volt, egyedül a JPTE-PEAC III. csapatától kaptunk ki – minimális (8:10) arányban. Tóth Gábor (32/26) és Sabján Gergely (32/24) tavasszal valamennyi mérkőzésen játszott, egyetlen alkalommal hiányzott Zombori Gábor (28/21). Mellettük még Rozina Gábor (32/11) szerepelt minden találkozón az idény során. Meg kell még említenem a Sabján Gergely – Tóth Gábor párost is, amely egyetlen mérkőzést sem veszített tavasszal (5/5).

– Mindkét csapatunk dicséretet érdemel a mostoha körülmények ellenére produkált remek tavaszi szereplésért – folytatja. – Tavaly október végétől nem volt saját termünk, emiatt az NB-s hazai bajnoki mérkőzéseinket kénytelenek voltunk Pécsett lejátszani. A Szilvási Iskolában kapott edzéslehetőség (amit ezúton is szeretnék megköszönni) a kezdő korcsoportnak nagy segítséget jelentett, a felnőtt csapatainkban szereplő versenyzőinknek viszont maximum heti egy alkalmuk volt csak (a korábbi 4-5 edzéssel szemben) Komlón edzeni. Óriási siker tehát a férfiak eredménye, a szakosztály 52 éves története során NB/I-es férfi csapat még nem volt Komlón!  

– A megyei férfi csapatbajnokságban is rajthoz állt két gárdánk. A KBSK II. csapata az előkelő 2. helyen zárta a bajnokságot, a KBSK III. pedig 12. helyen végzett a 14 csapatos mezőnyben. A második csapatunkból ki kell emelnünk a mindössze egy mérkőzést veszített Baranyai Ákost. Mellette Leipold Csaba, Óbert Patrik, Dobó Ferenc, Győri Kálmán és György Krisztián szerepelt együttesünkben. A KBSK II. így kiharcolta a feljebblépés (NB-III.) lehetőségét.   

– Utánpótláskorú versenyzőink is rendkívül sikeres idényt tudhatnak maguk mögött – tér át aztán a fiatalokra. – Ismét indultunk az országos utánpótlás csapatbajnokságokon, két fiú csapattal álltunk asztalhoz: a serdülő fiúkkal (Szita Márton, Sabján Gergely, Óbert Patrik, Kaiser Dávid), valamint az ifjúsági fiú együttessel (Szita Márton, Sabján Gergely, Horváth Patrik, Óbert Patrik). Az előbbi gárda a szakosztály történetében először győzött a  döntőben, ahol visszavágtunk a KSI csapatának a tavalyi vereségért – szerintem ez az eredmény szakosztályunk fennállásának legnagyobb utánpótlás-sikere! Természetesen az ifjúsági fiú csapatunknak sem kell szégyenkeznie az országos csapatbajnokságon elért 5. helyezéséért.

Szita Márton sorra ért el rangos eredményeket
Szita Márton sorra ért el rangos eredményeket

– Folytatva az eredményeket, továbbra is a Heraklész serdülőválogatott keret tagja maradt két versenyzőnk, Szita Márton és Sabján Gergely – mondja. – Az első félév során ők több alkalommal is viselték nemzetközi versenyen a válogatott mezét. Még januárban a Magyar Nemzetközi Serdülő Bajnoksággal kezdődött a tavaszi idény, ahol Szita Márton a magyar „A”, Sabján Gergely pedig a magyar „B” csapat tagjaként állt asztalhoz. Szita Márton két aranyérmet is begyűjtött ezen a versenyen a fővárosi Lakatos Tamással, csapatban és párosban is elsők lettek. Egyéniben az 5.-8. helyen végzett Marci. Sabján Gergely az egyéni vigaszversenyben lett 3.    

– Szita Márton első alkalommal indult Serdülő Európa TOP 10 Bajnokságon, amelyet a szlovákiai Topolcsányban rendeztek. Versenyzőnk két győzelemmel végül 8. lett ezen a rangos eseményen.

– Versenyzőink ezenkívül még három serdülő nemzetközi bajnokságon álltak asztalhoz: Csehországban, Olaszországban és Lengyelországban. A csehországi Hodoninban rendezett versenyen Szita Márton csapatban és párosban lett 3. Lakatos Tamással, valamint egyéniben szintén bronzérmet szerzett. Sabján Gergely ugyanitt Szudi Ádámmal ért el csapatban és párosban 5-8. helyezést, egyéniben pedig 9-16. lett.

– Lignanoban az Olasz Serdülő Nemzetközi Bajnokságon Szita Márton csapatban Ecseki Nándorral, párosban pedig Lakatos Tamással lett 5-8.; Sabján Gergely Szudi Ádámmal szintén az 5-8. helyen végzett.

– Az utolsó EB előtti nemzetközi versenyre a Balti tenger partján fekvő Wladyslawowo-ban került sor. A lengyelországi versenyen Szita Márton Lakatos Tamással csapatban ezüstérmet szerzett, párosban pedig az 5-8. helyen végzet. Sabján Gergely nagy bravúrt végrehajtva párosban bronzérmes lett Szudi Ádámmal – a 14 éves versenyzőnknek ez volt az első világranglista-versenyen elért érme!  

– Mindemellett a Budapest Bajnokságon Sabján Gergely és Szita Márton is egy-egy páros aranyéremmel lett gazdagabb. Ezenkívül Szita Márton a Diákolimpia országos serdülő ranglistaversenyen szerzett még ezüstérmet.

– A serdülő és ifjúsági korcsoportokban is tavasszal rendezték meg az egyik legjelentősebb hazai utánpótlás ranglistaversenyt a 20-ak bajnokságát, ahol a serdülők között Sabján Gergely 4., Óbert Patrik 17. lett, az ifjúságiak mezőnyében pedig Szita Márton a 4., Sabján a 13. helyen zárt. Ráadásul a megyei utánpótlás-versenyekről is számos éremmel térhettek haza a KBSK fiataljai.

– Ami a ranglistákat illeti, az országosakat a félév zárásakor úgy zárták a komlói fiatalok, hogy a serdülő fiúk között 2. Szita Márton, 7. Sabján Gergely, 21. Óbert Patrik; az ifjúságiaknál 6. Szita Márton, 11. Sabján Gergely és 55. Óbert Patrik. Az ifjúsági lányok között 22. Szita Natasa és 37. Dénes Tímea. Két KBSK-s versenyző a serdülő Európa-ranglistán is megtalálható: Szita Márton a 7., Sabján Gergely a 49. helyen.

– Két játékosunk, Szita Márton és Sabján Gergely a serdülő és ifjúsági válogatottal megkezdte a felkészülést a júliusi isztambuli utánpótlás Európa-bajnokságra. Szita Márton szövetségi költségen indul a kontinensviadalon, míg Sabján Gergely csak kiajánlással vehet részt az Eb-n.  

– A csapatbajnoki és az egyéni eredményeink tükrében azt hiszem, nyugodtan kijelenthetjük, hogy szakosztályunk történetének egyik legsikeresebb idényét hagytuk magunk mögött – a körülményeink ellenére -, s ezt nagyon nehéz lehet megismételni vagy felülmúlni – összegez végül Rajnai József. – Szeretnénk további támogatókat találni a szakosztály zavartalan működéséhez, felnőtt NB-s csapataink és tehetséges fiataljaink versenyeztetéséhez (valamint az NB-I-be felkerült férficsapat várható pluszköltségeihez, Sabján Gergely Eb-indulásához is). Szakosztályunkról az érdeklődők többet is megtudhatnak honlapunkról (www.kbskasz.uw.hu), komlói asztaliteniszes cikkeket pedig olvashatnak a www.komloiujsag.hu/sport  honlapon is.