A trianoni békediktátum aláírásának 97 éves évfordulójára, a magyar történelem leggyászosabb napjára emlékeztek maroknyian Komlón a történelmi emlékparkban.

A Nemzeti Összetartozás Napja országos eseményeivel összhangban tartottak megemlékezést Komlón.

A Nemzeti Összetartozás Emlékművénél megtartott ünnepségen Pabian Ádám, a Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola pedagógusa mondott beszédet, amelyben a trianoni szerződés következményeit, az ország területének és lakosságának drasztikus elvesztését és annak hatását érzékeltette. A fiatal tanár fájdalommal említette, hogy a közel 100 évvel ezelőtti tragikus esemény a XX. század nagyobbik részében nem képezte a közbeszéd tárgyát.

“Elődeink úgy gondolták, hogy a fegyverek azok, amelyek a trianoni békediktátumon változtatni fognak. Tévedtek. A magyar nemzet határokon átívelő szeretete, a felnövekvő generációk barátsága, a magyar szív és lélek erősebb bármiféle szerződésnél” – hangsúlyozta Pabian Ádám beszédében.

A megemlékezés résztvevői a Székely himnuszt énekelve hajtottak fejet a magyar történelem leggyászosabb napjára emlékezve.