Az elmúlt év őszén indult Baranya megyében az az energia-megtakarítást célzó projekt, amelynek keretében hat településen 31 kormányhivatali épületet korszerűsítenek. Az európai uniós támogatásból megvalósuló beruházás-sorozatnak már csaknem a felével elkészültek. „A Baranya Megyei Kormányhivatal épületeinek épületenergetikai fejlesztése” elnevezésű programról szóló pécsi sajtótájékoztatón elhangzott: a fejlesztés végeztével az érintett középületekben évente összesen egymillió kilowattóra energiát takarítanak meg.

–  Mindenképpen elismerés illeti a Baranya Megyei Kormányhivatalt, hiszen közintézmények fenntartójaként példamutatóan törekszik az energiafelhasználás csökkentésére, az energiahatékonyság javítására. Ez iránti elkötelezettséget jól mutatja, hogy a támogatási szerződés megkötése után viszonylag rövid időn belül 40 százalékát már meg is valósította a tervezett energetikai korszerűsítéseknek – hangsúlyozta a tájékoztatón a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium környezeti és energiahatékonysági operatív programokért felelős helyettes államtitkára. D Nemcsok Dénes úgy fogalmazott, hogy a baranyai fejlesztés egy országos projekthalmaz része: a kormányhivatalokat érintően összesen országosan mintegy 22 milliárd forintból végeznek beruházásokat, ami szerinte már mérhető és mindenki megelégedésére szolgáló eredményeket hoz majd. Hozzátette, hogy nem csak olyan egyértelmű eredményekre gondol, mint a költségcsökkenés vagy az energia-megtakarítás. Az is fontos, hogy a megújult épületekben jobb munkakörülmények között végezhetik majd feladataikat az állami tisztviselők, és ezáltal javulhat az általuk nyújtott közszolgáltatások színvonala is.

  Az említett 40 százalékos készültség még idén nyáron 70 százalékosra nő – kezdte beszédét dr. Horváth Zoltán kormánymegbízott. A Baranya Megyei Kormányhivatal vezetője elmondta: alapvető céljuk volt, hogy ne csupán a pécsi, hanem a többi járási székhelyeken lévő épületeket is fejlesszék. Ennek megfelelően Siklóson és Szigetváron három-három, Mohácson két, Szentlőrincen és Bólyban pedig egy-egy helyszínen ugyancsak sor kerül kazáncserére, fűtéskorszerűsítésre, napelemek elhelyezésére, hőszivattyúk alkalmazására. Dr. Horváth Zoltán arra is felhívta a figyelmet, hogy ezek a beruházások korántsem öncélúak, megtérül az erre fordított pénz, hiszen a korszerűsítéseknek köszönhetően a kormányhivatal közüzemi számláin a várakozások szerint 15-18%-os megtakarítás jelentkezik majd.

A baranyai projekt csaknem egymilliárd forintos fejlesztésének egy különleges, innovatív kommunikációs elemét is bemutatták a sajtótájékoztató keretében. A kormányhivatal főépületének bejárata fölött egy korszerű LED-táblát helyeztek el, amely mostantól az intézménybe betérőket, a járókelőket, illetve a 6-os úton közlekedőket tájékoztatja a program előrehaladásáról, szemléletes összehasonlító adatokkal is érzékeltetve a projektnek a környezetre gyakorolt jótékony hatását. E hatás kapcsán Csizi Péter ország­gyű­lési képviselő azt mondta el a sajtótájékoztatón, hogy a város is igyekszik minden lehetőséget megragadni az energiahatékonyság javítása érdekében. Példaként említette a szennyvíztelep teljes energetikai megújítására szerzett forrást, valamint azokat az elektromos hajtású szemétszállító autókat, melyek bemutatása a közeljövőben várható.

„A Baranya Megyei Kormányhivatal épületeinek épületenergetikai fejlesztése” elnevezésű, KEHOP-5.2.2-16-2016-00019 azonosítószámú projekt kedvezményezettje a Baranya Megyei Kormányhivatal. A program összköltsége 979.265.600 forint. A projekt az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg. A fejlesztés 2016. október 1-jén kezdődött, és 2017. december 31-ig tart.

 

 

* * *

További információ kérhető:

Gyuricza Ágnes sajtófelelős

Tel.: +36 30 568 4934

E-mail: sajto@baranya.gov.hu