A Komlói Bányász Nyugdíjas Szakszervezet és Komló Város Önkormányzata közös szervezésében a felújított Altáró emlékhelynél kezdődött a kilencedik alkalommal megszervezett komlói bányásztalálkozó.

A Pécsi Ércbányász Fúvószenekar által eljátszott Bányász himnuszt követően Őri Zsuzsanna Tisztelet című költeményével vette kezdetét a felújított Altáró emlékhely avatóünnepsége.

Jégl Zoltán, a Tisztelet Komlónak Egyesület elnöke bevezetőjében arra emlékeztetett, hogy a Komló környéki bányászok találkozóján minden évben azokra a gyökerekre emlékezünk, amelyből a város született és nőtte ki magát; arra a mesterségre, ami sok családnak nyújtott megélhetést. Az emlékhely átadásával célunk, hogy a jövő generációnak is maradjon nyoma, hogy honnan indultunk – mondta, hozzátéve, hogy a hagyományt tisztelni és ápolni kötelességünk.”

Polics József, Komló polgármestere a városban 2010 óta kialakított emlékhelyekre utalt, mely méltó emléket állít a bányászatnak, megköszönve azt a munkát, melyet a bányászok Komló városáért végeztek. Kijelentette: „felelősségünk, hogy a bányászok munkájára folyamatosan emlékeztessük az itt élő utódokat.”

Juhász István nyugalmazott bányamester beszédében tiszteletét fejezte ki Komló díszpolgárainak, akik munkájukkal jelentősen hozzájárultak Komló gyors fejlődéséhez, a bányászat sikereihez. Beszélt a Komlói Bányaüzem megalakulásáról, ezáltal a szakma további erősödéséről. Megemlékezett a komlói bányaüzemek legsikeresebb kollektíváiról. Felidézte az altárón történeté 1949-től a 2000-es bezárásáig.

Az Altáró emlékhely avatásán leleplezték Mérei Emil bányaigazgató emléktábláját. A felújított emlékhelyet megáldotta Horváth László baptista lelkipásztor és Mátyás Imre katolikus plébános.

Az ünnepség zárásaként a résztvevők koszorúkat helyeztek el az emlékhely talapzatánál.