A Táncház Napján – tisztelegve a táncházmozgalom alapítói előtt – rendezték meg idén is Komlón a Baranyai Gyermeknéptánc Találkozót.

A Komlón randevúztak egymással Baranya megye gyermektánccsoportjai. A Közösségek Háza, a Komlói Színház- és Hangversenyterem és a Pöndöly Néptánc és Hagyományőrző Egyesület rendezésében a „Mohács” Nemzetiségi Néptáncegyüttes csoportjai, a Pöndöly három csoportja, valamint a komlói Felsőszilvási Általános Iskola Tökmagocskái, két kalocsai néptánccsoport, a pécsi Misina Néptáncegyüttes és Táncszínház csoportjai, a szintén pécsi Berze Nagy János AMI csoportja, a Marica Kulturális Egyesület táncosai, a Tamásiból érkezett Pántlika együttes néptáncosai és a szalántai Marica Kulturális Egyesület ifjúsági csoportja vett részt a táncosok fesztiválján.

A találkozón háromtagú zsűriHahn-Kakas István, néptáncpedagógus, a Népművészet Ifjú Mestere, Örökös Aranysarkantyús táncos, Illésné Koszta Krisztina, Örökség-díjas és Fülöp Ferenc díjas táncos, néptáncpedagógus, valamint Tóth Zoltán, néptáncpedagógus, Nívó és Örökség alkotói díjas koreográfus – értékelte a csoportokat.

A díjátadó ünnepségen valamennyi csoport elismerésben részesült. A zsűri két csoportot különdíjjal is jutalmazott, a jövő nemzedékét képviselő kalocsai gyerekek, valamint a Szalántai Marica Kulturális Egyesület ifjúsági csoportja vehette át az elismerést.

Hahn-Kakas István, a találkozót záró gondolatai között kiemelte: „a magyar népi kultúrában nincs első és második, mindenki nyertese a találkozónak, aki színpadra lépett.” Hozzáfűzte: “Baranya nagyon helyen tart a néptáncmozgalom terén, mutatja ezt az is, hogy milyen sokan léptek színpadra egy-egy műsorszámban. Köszönjük mindenki teljesítményét.”

A díjátadásokat követően szakmai beszélgetésen vettek részt a csoportvezetők.