Komlói sajtótájékoztatón jelentette be dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár az idei év támogatási keretösszegét muzeális intézmények támogatására.

Két nagy pályázati program keretében 506 millió forintos összeg áll rendelkezésre a muzeális intézmények támogatására – jelentette be dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár komlói sajtótájékoztatóján.

A komlói muzeális gyűjtemény épületében rendezett sajtótájékoztatón Hoppál Péter hangsúlyozta, hogy a kormányzat kultúrpolitikai célja, hogy minden magyar állampolgárt minőségi kultúrához juttasson. Ehhez elengedhetetlen az intézményrendszer folyamatos fejlesztése, amikhez erőforrásokat kell biztosítani, szakmai programokat létrehozni.

Hoppál Péter felhívta a figyelmet, hogy az idén tizennégy éves Kubinyi Ágoston Program keretében 370 millió forint áll az intézmények részére az állandó kiállítások felújítására, új kiállítási akciók létrehozására és infrastruktúra-fejlesztésre. A harmadszor meghirdetett járási székhelyi múzeumok szakmai támogatását célzó programban pedig 136 millió forintos összegre pályázhatnak az intézmények a műtárgyak környezetének javítására és a gyűjtemény-feldolgozást segítő szakmai munka fejlesztésére.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a Kubinyi-program forrásaira május 24-ig, járási székhelyi múzeumok támogatásaira május 11-ig lehet pályázatot benyújtani, melyek elbírálása július végéig megtörténik.

Hoppál Péter a Kubinyi-program eredményeit összegezve elmondta azokon eddig 448 pályázat nyert, tavaly 130 pályázat érkezett e támogatási formára.
A politikus beszélt az elmúlt évek kulturális finanszírozásának újragondolásáról is. Kiemelkedőnek nevezte, hogy 2015 óta az önkormányzatokon keresztül a normatív finanszírozás keretében országszerte megnövekedtek a kulturális források. Ezen összességében 8 milliárd 720 millió forintot osztanak szét a Belügyminisztériumon keresztül normatív módon közművelődési és közgyűjteményi feladatokra. Aláhúzta: „közel 2000 településen tudtuk megnövelni a kulturális normatívát, azzal a döntéssel, hogy az egy településre jutó támogatást minimum 1,2 millió forintban állapítottuk meg.”

Sokat mondó számadat, hogy 816 muzeális intézményben – amelyeknek két harmada önkormányzati fenntartású – egy év alatt 10 millió ember fordult meg. Ezért különösen fontos a kiállításokat, a szakmai programokat évről évre áttekinteni a szakembereknek és frissíteni azokat, hogy a mai kor követelményének megfeleljenek – fejtette ki Hoppál Péter.

Az államtitkár, aki egyben a térség országgyűlési képviselője példaként említette a komlói polgárokat, akik a település lélekszámához viszonyítva országos átlagnál nagyobb számban látogatják a kulturális intézményeket – színház, könyvtár, múzeum, Közösségek Háza.

Steinerbrunner Győzőné, a házigazda intézmény igazgatója alátámasztotta az államtitkár szavait, hiszen a muzeális gyűjteményt több mint 3 ezren látgatják évente. Évente 5-10 százalékos látogatói szám növekedéssel kalkulálnak, egyúttal tervezik a további Kubinyi-programokon való részvételt is.

Polics József, Komló polgármestere megerősítette Komlón „erős” kulturális élet zajlik. A mecseki dinoszauruszhoz és a bányászathoz kapcsolódó terveket is a Kubinyi-programra támaszkodva igyekszünk megvalósítani.  A városvezető emlékeztetett a „Dínóbirodalom” és a Bányászati Kiállítóterem kialakítására, ami szintén kormányzati forrásokból valósult meg.

A városvezető a távlati tervekkel kapcsolatban bejelentette: az intézmény – jövő évi- 25 éves évfordulója alkalmából felújításra kerül a mecseki dinoszauruszt bemutató terem, valamint pályázatot nyújtunk be bányászati vezetők, igazgatók tárgyait, bútorait bemutató helyiségre.

Hangsúlyozta: önkormányzati szinten is hozzájárulunk a kultúrához. A József Attila Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény hét munkatársán felül egy gyermekkönyvtáros alkalmazását is támogatja a város, hogy a 120 rendezvény mellett, amelyet az intézmény rendez évente – zökkenőmentes legyen a nyitvatartás és a látogatók fogadása.

 /Az MTI – anyagát felhasználva/