A Nemzetközi Földrajzi Unió /International Geographical Union – IGU/ 1996 óta rendezi meg minden évben a legrangosabb angol nyelvű középiskolai földrajzi versenyt, a Földrajzi Olimpiát, ahol 4 fős csapatok képviselik országukat a 4 – 5 napos, 3 fordulóból álló világversenyen, évente változó fővárosban – tavaly Pekingben, idén Belgrádban. Az első évben 5, a tavalyi versenyen több mint 40 ország középiskolásai mérték össze tudásukat.

A világverseny döntője három fordulóból áll:

  • komplex terepi feladat, ahol a térképvázlaton rögzített adatokat más léptékben kell feldolgozni és esszében kifejteni – Fieldwork Exercise
  • írásbeli teszt – Written Test
  • multimédia komplex feladat – Multimedia Test

Hazánk 2006 óta küld csapatot az olimpiára.

Iskolánk, a Nagy László Gimnázium idén második alkalommal indult el a versenyen.

A verseny koordinálását a PTE TTK Földrajzi Intézetének Társadalomföldrajzi és Urbanisztikai Tanszéke, a Magyar Földrajzi Társaság, a Földrajztanárok Egylete és a Modern Geográfus Alapítvány végzi 2009 óta. A versenybizottság elnöke Dr. Trócsányi András a PTE TTK Társadalomföldrajzi és Urbanisztikai Tanszékének tanszékvezetője.

A hazai válogatás az online fordulóval kezdődött, ahonnét mindkét indulónk – Kispál Bence és Lovász Zsolt 11. B osztályos tanulók – bejutott az országos döntő írásbeli fordulójára. Az itt versenyző 52 diákból Bence a 8; Zsolt a 12. helyet szerezte meg.

Az első 10 helyezett kapja meg a jogot arra, hogy a 2 napos pécsi fordulón eldöntsék, ki lesz az a 4 középiskolás, aki Magyarországot képviseli a Nemzetközi Földrajzi Olimpián. A négy tanuló versenyfelkészítését a továbbiakban a PTE végzi.

  1. március 12-13-án Pécsett Bence nagyszerűen szerepelt, a döntő döntőjében a 9. helyen végzett. Jutalma egy kirándulás a Júliai Alpok területére.

Ez az eredmény azért csodás, mert a világversenyre utazó 4 tanuló az ország legnevesebb budapesti: az Eötvös József, a Fazekas Mihály és a Veres Pálné, valamint a szegedi Radnóti Miklós Gimnázium tanulója, akik nagy versenytapasztalattal rendelkeznek, földrajzi pályára készülnek, és a tárgyat angolul tanulják.

Bence és Zsolt „csak” hobbi földrajzos, a tárgyat magyarul tanulják és teljesen más területen készülnek továbbtanulni is.

„A verseny angol nyelven zajlott, s jelentős mértékben eltért a többi tanulmányi verseny felépítésétől. Elsősorban a már megszerzett tudásanyag alkalmazását kérte számon a lexikális tudás helyett.

Külön megtiszteltetést jelentett a nemzetközi földrajzválogatott tagjai ellen versenyezni. Örülünk, hogy ilyen előkelő helyezéseket értünk el és sok új tapasztalattal gazdagodtunk.”

Kispál Bence, Lovász Zsolt

Lelkes és kitartó felkészülésüket angolból Andókné Pörnecz Gabriella, földrajzból Ladányi Lívia irányította.

Kispál Bence és Lovász Zsolt munkájával, az elért nagyszerű eredménnyel bizonyította, hogy iskolánk, a Nagy László Gimnázium lehetőséget ad arra, hogy tanulói az itt folyó pedagógiai, szakmai munka révén az ország legnevesebb iskoláinak diákjaival mérkőzhetnek hazánk képviseletéért a legrangosabb földrajzi világversenyen.

További információk a versenyről: