A jó egy hete a Városház térre varázsolt flashmobot követően a Komlói Színházban rendezett ünnepi műsorral zárta fél évszázados fennállására emlékező programsorozatát a Gagarin Általános Iskola.

A záró rendezvényen – melyre meghívást kaptak az intézmény egykori tanárai, diákjai, a város közéleti személyei – reflektorfénybe került mindaz, ami az öt évtized alatt sikeressé tette az intézményt.

A színpadon a zene, a sport és a művészet képviselői adták egymásnak a „stafétabotot”, amellett egy kivetítő segítségével az iskola padjaiból kikerült hírességekkel „találkozhattak” az ünneplők. Sikeres sportolókkal, olyanokkal, akik nemcsak hazai, hanem nemzetközi vonatkozásban is eredményes pályafutást jegyezhetnek. Hogy csak néhányat említsünk közülük: Keszthelyi Zoltán, Karmacsi Ildikó, Vanyek Zsuzsa, Alföldi Andrea, Kirszt Károly, Hollós Nusi; akik kézilabdában, sportlövészetben, atlétikában és kosárlabdában tették le névjegyüket.

„Mivel a Gagarin utcai iskola az évek során összevonásokra kényszerült, így ezen a jeles napon engedjék meg, hogy a hozzánk csatlakozó dávidföldi és a volt kökönyösi iskolák tanárait és diákjait is köszöntsem – kezdte ünnepi beszédét Huszár Zoltán igazgató.

Hozzátette: „a mi iskolánk a Gagarin. Őrizzük testnevelés tagozatos létünket, a sajátos nevelést igénylő tanulók megsegítését, a művészeti szépre nevelést a Gagarin utcából, a matematikai nívócsoportok működtetését Dávidföldről, az informatikai tehetséggondozást a Fürst Sándorból, így együtt. Reméljük, hogy a régiek büszkék lesznek ránk a további évtizedekben is.”

Molnár Zoltánné alpolgármester, egyben az iskola körzetének önkormányzati képviselője ünnepi gondolatai között elmondta: Komló számára fontosak az iskolák, s ha nem is mindig fenntartóként, de az önkormányzat ott áll mögöttük. Beszédét az intézmény honlapjáról vett idézettel zárta: „Legyen a vendégünk, legyen a támogatónk, „legyen Ön is Gagarinos”!

Király Istvánné, a Pécsi Tankerületi központ szakmai igazgató-helyettese köszöntőjében az intézmény sokszínűségét érzékeltette: „a Gagarinban dolgozó minden pedagógus és az itt tanuló valamennyi gyermek beleszövi a maga sikerét, örömét az iskolai szőttesbe. Kerülnek bele szép motívumok, fényes szálak és csomók, melyeket okos kézzel kell kicsomózni, így alakítva az összképet, az intézmény történelmét.

Kiemelte: „a gagarinos diákok a 8 év alatt a mindennapos testnevelésnek, a sportnak köszönhetően megtanulhatták azt, amiről Hemingway így gondolkodott: „a sport megtanít becsületesen győzni, vagy emelt fővel veszíteni, a sport mindenre megtanít.”

“Az intézmény sok változást élt meg az 5 évtizedben, változott a neve, fenntartója, pedagógiai programja, de a cél sohasem változott meg, hogy a tanítványok sikeres, boldog emberek legyenek” – hangsúlyozta köszöntőjében Király Istvánné.