A közelmúltban ismét elismeréssel és szép élményekkel térhetett haza Belgiumból a Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola kórusa.

Idén már 58. alkalommal rendezték meg a színvonalas belga Nemzetközi Gyermekkórus Versenyt, melyen 1978-ban és 80-ban még Tóth Ferenc Liszt-díjas karnagy vezetésével jártak a komlói kodályosok, majd dr. Makráné Kónya Melinda vitte el oda dalosait 1998-ban, 2000-ben és most ezévben is. 

A rendszeres munka, a lelkesedés, valamint a többi közt Kodály Zoltán, Kocsár Miklós, Karai József és Tóth Péter kórusműveinek szép tolmácsolása sikert hozott kórusunknak a 112 kar 2500 énekese között. Dalosaink, ahogy eddig is, ismét egy I. díjjal térhettek haza Neerpelt városából, ahol ezt a rendezvényt többnapos színes és tartalmas népünnepélyként élik meg a kórusok és az ott lakók. 

kodaly-belgium3netA komlóiak karnagya szívesen idézi fel a szép pillanatokat: – Egy kórusnak nem az a fő feladata, hogy versenyekre járjon. A fesztiválok alkalmasabbak a sikerélmény és önbizalom növelésére. Mégis, néha kell az ilyen megmérettetés, ha a kórustagok és szüleik vállalni tudják a plusz terheket és kiadásokat, hiszen a diákok személyi fejlődésükben meghatározó, olyan élményekkel, tapasztalatokkal és kapcsolatokkal gazdagodhatnak, amelyek semmivel sem pótolhatók. Eddigi karnagyi tevékenységem óta ez a néhány nap adta a legtöbbet számomra. Azt éreztem beteljesülni, hogy a sok kemény, izzadságszagú munka nem volt hiábavaló. Kórusunk olyan átütő erővel, muzikalitással, akarással és lelkesedéssel szerepelt, mint még soha. Most értették meg, hogy lehetnek az ember életében olyan percek, amelyek meghatározzák további sorsát. Az éneklés tisztaságával az örömszerzésnek azt a fokát lehet elérni, amit kodályi erőnek nevezhetünk, és amit könnyebb egy adott pillanatban megszerezni, de megőrizni, a színvonalat megtartani sokkal nehezebb – ám kötelességünk.