A Közösségek Háza 35. Borbírálatára a korábbi évekhez képest kevesebb számú mintát neveztek be a gazdák Komlóról és környékéről. A térség települései közül Hosszúhetény, Kárász és Szászvár bortermelői is képviseltették magukat.

A bírálat során azonban az derült ki, hogy a benevezett minták minősége minden eddiginél magasabb színvonalú. Olyan kiegyenlített és magas minőségű eredmények születtek, mint még soha. Sem a bírálatból kizárt minta, sem “nem minősített” minta, sem oklevél minősítésű pontszám nem született. Valamennyi benevezett bor  érmes minősítést ért el. A zsűri tagjai egybehangzóan elismerésüket fejezték ki a gazdák munkája láttán, akiknek sikerült a maximumot kihozni a mostoha évjárat alapanyagaiból.

A zsűri tagjai – Csepeli Zoltánné – kertészmérnök (borszakértő), Tóbiás László – hosszúhetényi borosgazda, Schnierer László és Szabados László komlói borosgazdák valamint Somfalvy Gergő a KH munkatársa – idén is alapos gonddal és szakértelemmel bírálták el a 33 leadott mintát.

Csepeli Zoltánné, a zsűri nevében idén is minden szegmensre kiterjedő értékeléssel látta el a gazdákat.

“Azt tapasztaltuk, a tavalyi termés a kár- és kórokozók martalékává vált több helyen – kezdte az értékelését a zsűri elnök. Emiatt a termelőknek vásárolniuk kellett a szőlőt, aminek köszönhetően minőségibb mintát tudtak hozni nekünk, mivel válogathattak a termések közül. Ennek köszönhetően alakult az eredmény ilyen kiválónak az elmúlt évekhez viszonyítva” – mondta értékelésében a szakember.

Fehérborok közül 5 bronz, 9 ezüst, 3 arany és 1 nagy arany minősítés született.

Rosék közül 1 bronz, 1 ezüst, 1 arany minősítést ért el.

Vörösborok közül 1 bronz, 8 ezüst, 2 arany és 1 nagy arany minősítést adott ki a zsűri

A legjobb fehérborral Grúber József (olaszrizling) büszkélkedhet, a  vörösboroknál pedig Pelyhe András Caberner Franc-ja lett a legjobb.