Négy kiállítást is megnyitottak a közelmúltban Komlón. Bányászati emlékektől a gyermekrajzokig egészen különböző témákkal ismerkedhettek meg az érdeklődők.

“Éppen ilyen vagyok” címmel nyitották meg május elején a Közösségek Házában azt a rendhagyó kiállítást, amelyen Harmat Béla a magángyűjteményéből válogatott portréit mutatta be, tárlatvezetéssel fűszerezve. Barabás Miklós, Csók István, Orbán Dezső alkotásain kívül több más ismert és több ismeretlen művész képeit is megtekinthették a látogatók. A gyűjtő és a szervezők azzal tették még különlegesebbé az élményt, hogy minden portréhoz társítottak egy-egy hozzá illő, vele egységet alkotó verset, nagyban fokozva így a művészeti élményt. Harmat Béla még az édesanyjától való búcsúzásáról szóló, igazán a magánszféráját érintő verseit is megosztotta az érdeklődőkkel. 

A Muzeális Gyűjtemény – újabb bányászati relikviákkal és Árgyelán György bányászportréival – megújult bányászati kiállítótermét ünnepélyes keretek között adták át a látogatóknak. Pá-va Zoltán polgármester a bányászati múlt felidézése után egy kulcsot adott át Hoppa Máténak, a gyűjtemény ifjú kezelőjének. Jelképesen utalt ezzel arra, hogy az intézmény a nemzedékváltás új energiájával, a mai kor igényeit kielégítő ötletekkel, de elődeinek értékeit alázattal megőrizve várja továbbra is a látogatókat. 

Az ókor csodálatos világát kínálta fel a József Attila Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény május 26-án az intézmény időszakos kiállítótermében. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv TÁMOP pályá-zata elvárásainak megfelelően a Kökönyösi Oktatási Központ Szakközépiskolája képekkel, ismeretanyagokkal, különböző technikával készült alkotásokkal, a „Görög színház a gyakorlatban” című foglalkozásuk munkáival és Szophoklész: Antigoné című drámájának egy részletét bemutató előadással idézte meg kiállítása megnyitóján az egykori különleges világot. Ennek fokozására az Orientális tánccsoport hastáncot mutatott be, a kiállítási anyag készítői pedig interaktív tárlatvezetésre invitálták a vendégeket. 

gyermekrajznetA Közösségek Háza adott otthont annak a gyermekrajz-kiállításnak, amelynek gyermekközösségek által életre hívott, nagyméretű alkotásai a Budapesten már nyolc éve működő Magyar Gyermekrajz Világmúzeum anyagát gazdagítják majd. A komlói Erkel Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény növendékeinek képekben kifejezett gondolatait is nagyon sokan megismerhetik így a jövőben. A megnyitóra ideérkezett Kasza Imrének, a Magyar Gyermekrajz Világmúzeum megteremtőjének és vezetőjének ars poetikájából néhány részletet idéznék: „A gyermek álma, a holnap kívánsága. A gyermekrajzok útmutatók a társadalom és az emberiség számára. A bennük rejlő bölcsesség segítséget és rálátást ad a felnőtteknek a valóság igazi megismeréséhez. Ha eltévedünk az élet zegzugos napjaiban, a gyermekrajz könnyedséggel visszavezethet a gyermeki szív tiszta dobbanásához, így eligazítást kapunk. A gyermekek vizuális nyelvének, képalkotásának ez az igazi üzenete”.

A kiállítás anyaga június 26-áig tekinthető meg Komlón.