Ez volt eddig a legjobb! – így szoktuk érezni, amikor visszagondolunk a Nagy László Napok rendezvényeire.

Így van ez most is: a régi, hagyományos programok mellé rengeteg új esemény társult. Sokszor a bőség zavarával küszködtek a tanulók, amikor választaniuk kellett az elfoglaltságok között.

Évek óta kedves kísérője a gimnáziumi napoknak testvériskolánk, a Baróti Szabó Dávid Iskolaközpont diákjainak, tanárainak vendégül látása. Idén is meglátogattak minket, s rögtön az első nagy esemény, az iskolai március 15-ei műsor résztvevői is lehettek.

De haladjunk időrendben!

Március 14-én egy teljesen új eseménnyel indultak a Napok: Páva Péter, a Tankerület igazgatója huszár egyenruhába öltözve érdekes, tartalma előadást tartott Huszár múlt címmel.

Ezután egy kivételesen színvonalas, megható műsorral emlékeztek meg a március 15-ei eseményekről a gimnazista és az erdélyi gyerekek. Tisztán csengő hangok, az elszánt, fiatal forradalmárokat idéző rappelő fiúk, szívbe markoló gondolatokat tükröző szövegek, népdalok, katonadalok tették felejthetetlenné az ünnepi programot.

A műsor után –már hagyományosan- az általános és középiskolák számára kiírt Nagy László Pályázatok és tantárgyi versenyek eredményhirdetése következett. Büszkén és örömmel mondhatjuk, hogy a színvonalas pályázatok száma egyre nő, a versenyeink pedig sok tehetséges diákot vonzanak. (Az eredményeket külön cikkben jelentettük meg.) Itt is gratulálunk a résztvevőknek és a felkészítő tanároknak.

Március 16. az osztályokról, az együtt küzdésről szólt. A stúdiós vetélkedő vidám pillanatokat hozott. Többek között történelmi, zenés és vicces, „felderítő” kérdések mozgatták meg az osztályközösségeket. Megszámolhatták, hogy hány fokföldi ibolya díszíti a folyosókat, vagy éppen azt, hogy hány kép van a falakra festve.

A vetélkedő után a városi Sportcsarnokban folytatódtak a sportversenyek: előbb humoros jeleneteket is hozó sorversenyeken ügyeskedtek az osztályok, majd a focibajnokság tartotta izgalomban a szurkolókat.

Az utolsó napon valóban programok kavalkádja fogadta a gimnazistákat. Először a Nagy László Napok egyik fénypontja, az osztályéneklési verseny következett. Hetek óta folytak az előkészületek: dalválogatások, időnként változtatások, koreográfiák készítése, próbák tanítás előtt, után, vagy szerencsés esetben egy-egy órán, majd a fellépés izgatottan, jókedvűen, lazán, vidáman, magabiztosan, picit bizonytalankodva, vagy éppen meghatottságot okozva. Az eredményhirdetésen aztán kiderült, hogy senki nem dolgozott hiába. (Külön cikkben található a zsűri döntése.)

A következő néhány óra érdekesebbnél érdekesebb lehetőségeket kínált, sokszor nehéz volt a választás.

Nagy érdeklődés kísérte A Föld az űrből című film vetítését, mely arra tanított meg minket, hogy „minden összefügg mindennel, még ha nem is gondoljuk”. Megtekintése közben megtudhattuk, hogy mi köze a sivatagi homokviharoknak a több ezer km távolságban lévő esőerdők fejlődéséhez, vagy a szörnyű pusztítást okozó hurrikánok, erdőtüzek milyen nagy jelentőségűek a Föld érzékeny egyensúlyának fenntartásában. Kiderült, hogy igenis szükségesek! Érdekes vonatkozásban gondolhattuk végig azt, hogy mindezeknek a jelenségeknek mi közük van az életünkhöz.

Sokan keresték fel a „Titkosírás” termet, ahol Borbás Balázs volt a tanulók közül a laborvezető, aki érdekes kísérletekre bíztatta társait: természetes, általuk is ismert anyagokkal (pl. keményítővel, kurkumával) alkottak. A végén nagyon ötletesen köszönte meg a figyelmet: a „KÖSZI” egy ecetsavval megírt, vöröskáposztalével lefújt papírról bukkant elő.

A műveltségi vetélkedő valódi izgalmakat hozott. 1848/49-es történelmi kérdések, műveltségi és logikai feladatok, valamint zene-és filmfelismerések dolgoztatták meg a tanulókat.

A PTE BTK oktatójának, Szabó Máténak „Régészet madártávlatból” című előadása szintén sok érdeklődőt vonzott. A tanár úr egy olyan régészeti módszerről, a légirégészetről beszélt, mely nem “rombol”, hanem a levegőből végzett megfigyelésekre alapozva segíti a kutatásokat, feltárásokat.

Az egyik legnépszerűbb programnak az „Élő Könyvtár” bizonyult, mely már másodszor adott lehetőséget a tanulóknak arra, hogy embereket, „eleven könyveket” „kölcsönözhessenek ki”, beszélgethessenek „más” életformákat képviselőkkel, azaz jobban megismerhessenek tanulságos emberi sorsokat, és szembenézhessenek saját előítéleteikkel is.

Akik a programok között kicsit pihenni, szórakozni szerettek volna, meglátogathatták a „Játék” tantermet, ahol stratégiai, logikai, szellemi játékokkal múlathatták az időt.

Hogy ez volt-e az eddigi legjobb Nagy László Napok, azt persze nehéz egyértelműen eldönteni, de hogy a legszínesebb, legsokoldalúbb rendezvényeink közé tartozott, ahhoz nem fér kétség.

Köszönhető mindez a tanároknak, a diákoknak, akik a szervezésben, lebonyolításban, játékokban részt vettek, és köszönet illeti támogatóinkat is, akik anyagi segítségükkel hozzájárultak a sikeres rendezvényhez: Polgármesteri Hivatal (Polics József polgármester úr), RATI KFT vezetője (Rajnai Attila), Szigetvári Takarékszövetkezet komlói fiókjának vezetője (Kozmáry Péter), Komlói Városgazdálkodási Nonprofit Zrt, vezetője (Folkner Károly), Bizsutéria tulajdonosa (Zsálig-Krajnyák Nóra).