A 95 éves Fuchs Antal volt a vendége a Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület, valamint az önkormányzat hagyományosan megrendezett Közéleti Klubjának, aki Muzsika és gulág címmel mesélte el élete történetét a kíváncsi füleknek.

Előző alkalommal Sáry András, az Interpeat Kft. kereskedelmi igazgatója – a legfiatalabb vendég – mutatott rá a biotechnológiában rejlő lehetőségekre a komposztáláson keresztül. A mostani előadás a múlt század elejéig repítette vissza az érdeklődőket és együtt “nevelkedtek fel” Fuchs Antallal, aki gyermekkorától elkezdve, mesébe öntötte életét.

Az előadás elején Bogyai László harmonikával üdvözölte a szép kort megélt nyugalmazott bányász zenészt. A délután moderátora Pál Lajos, Komló város díszpolgára volt, aki – ahogyan Fuchs Antal is – szintén magyaregregyi születésű.

Komló Város Önkormányzatát – mint társrendezőt – Polics József polgármester és Molnár Zoltánné alpolgármester asszony képviselte.

Polics József polgármester kiemelt fontosságúnak nevezte az alkalmat: “Ritka és egyre ritkább, hogy hiteles, első forrásból hallhatjuk a történelem e szeletét. Amit hallhatunk, az nem más mint a feltáratlan múltunk, amiről nem szabadott sokáig beszélni. Az Önök generációja – Antal bácsihoz fordulva – példaképe lehet a mai fiatalságnak a tűrőképesség, a kitartás tekintetében – mondta a városvezető.

Fuchs Antal a zenével édesapján keresztül ismerkedett meg. Tisztán emlékszik; heti egy alkalom a zenetanárnál 30 fillérbe került. 17 évesen Pestről kap ajándékba egy harmonikát, mikorra már zenekarba illően bánik a cimbalommal trombitával, hegedűvel. Zenekara 1940-ben feloszlott a háború miatt. 1942-ben  sikeres felvételit tesz az erdészeti iskolába, ám a háború szele őt is a sorkatonaságba szólította. Erdész álmát eloszlatta a világháború, és helyébe a mindennapi gyász költözött. Naponta 1-2 katonát búcsúztattak trombitajátéka közben. Beszélt a keserves, több hónapos bizonytalanságról, gyaloglásról, vonatozásról és megérkezéséről a Gulág egyik lágerébe – Európa és Ázsia határán lévő Nyizsnyij Tagilba. Hazaérkezése után Komlóra költözött. Itt alapított családot. A bányánál dolgozott bányászként, majd a fűrésztelepen dolgozott, később annak vezetőjeként. A bányászzenekar tagja volt, 1982-ben ment nyugdíjba.