Elkezdődött a sikondai békamentés, eddig 45 kétéltű jutott át a szakemberek segítségével a forgalmas úton a szaporodó helyekre.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság 2003 óta végezi Sikondán a békamentést. Kora tavasszal – a napsugarak első melegének hatására – tömegesen megindulnak a telelőhelyükről a kétéltűek a vizek felé. Ilyenkor a nőstény béka van különösen nagy veszélynek kitéve, “aki” fajtól függően 800-12000 petét cipel magával, ezért mozgása nehézkes. A békák útra jutását egy közel 800 méter hosszú háló elhelyezésével akadályozzák meg, majd a hálóba került békákat vödörben, edényekben átviszik az úton, és a tóba, vagy a tó mellé helyezik.

A hálókat idén március 3-án feszítették ki a sikondai tó mellett kanyargó út mellé. Az addig eltelt 10 nap „mozgását” az sbeka.mindenkilapja.hu/‎ weboldalon található táblázat mutatja. Eddig 12 erdei béka és 33 barna varangy jutott el segítséggel a peterakás helyszínére.

A legforgalmasabb nap eddig március 5. volt. Ezen a napon 5 béka és 29 varangy akadt fenn a hálón.

A weboldalon található elérhetőségen lehet jelentkezni a mentés időpontjaira – egyelőre március 20-ig várják a segítőket, foglalásos alapon. A tudnivalók a honlapon elérhetők.