„Mézes világ” címmel mézeskalácsból készült csodák mutatkoztak be a József Attila Városi Könyvtár Muzeális Gyűjtemény épületében. Wágnerné Kovács Sarolta és Benczéné Wágner Anita kiállítása.

Bebizonyosodott, sokan szeretik a szépet Komlón. Kicsinek bizonyult a múzeum első emeleti kiállítóterme anya és lánya, Wágnerné Kovács Sarolta és Benczéné Wágner Anita mézeskalácsból készült remekműveiből nyílt kiállításon.

A zsúfolásig megtelt teremben szinte lábujjhegyen állva ismerkedhetett meg a hallgatóság a házigazda szerepét betöltő Steinerbrunner Győzőné intézményvezető – a méz, a mézeskalács-sütés kultúrkörével, hogy közben bebizonyosodjon a sok száz évre visszanyúló tevékenység komlói (helvéciai) képviselői is magas szinten képviselik a mesterséget.

Wágnerné Kovács Sarolta – vagy, ahogy Komlón ismerik, Saci néni – nyugdíjba vonulását követően a tanítóságot cserélte fel – gyermekkori álmát megvalósítva – a mézeskalácsok világára, melyben lánya, Anita volt leginkább inspiráló partner.

Magyar Józsefné nyugdíjas tanítónő megnyitó gondolatai között elhangzott, hogy kezdetben anya és lánya megosztotta a sütés és díszítés feladatait, mára azonban – tapasztalataikat összevetve – mindketten önállóan, művészi szinten készítik szemet gyönyörködtető munkáikat. „Két csupaszív, tehetséges ember művészi szintű alkotásaival, mézesvarázs-csodáiban gyönyörködhetünk ma itt.” – fogalmazott Magyar Józsefné.

Kezükből sokféle alkotás került ki. Gyermekeknek szóló mesefigurák, esküvőkre, keresztelőkre szánt köszöntőajándékok, egyedi kivitelezésű plakettek és nem utolsó sorban mérnöki pontosságú háromdimenziós alkotások (dobozok, házak, templomok).

Mint azt az alkotókról megtudtuk, számukra fontos látni a megrendelő arcán az örömet, az elégedettséget. Hiszen az egy olyan pillanat, amikor együtt örül az ajándékozó és a megajándékozott.

Magyar Józsefné az alkotóktól vett gondolattal nyitotta meg a tárlatot: „Mézeskalácsot csak szívvel, lélekkel, szeretettel lehet készíteni.”

A megnyitó ünnepségen közreműködtek a Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus iskola növendékei Pleszné Fényes Edit és Molnár Piroska vezetésével.