Igazi komlói különlegességet mutatott be a Komlói Városgazdálkodási Zrt. a legutóbbi Közéleti Klub vendégeinek. Majdhogy egyedülálló terméket, hiszen az országban mindössze három helyen gyártanak hasonlót. De mi is ez?

A Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület Közéleti Klubja eddigi legfiatalabb vendégét köszönthette Sáry András, az Interpeat Kft. kereskedelmi igazgatója személyében. Sáry András cége – együttműködve a Komlói Városgazdálkodás szakembereivel – a Sáry Lajos által megálmodott komlói komposzt előállításához nyújt segítséget.

A néhai Sáry Lajos agrokémikus, biotechnológus (Sáry András édesapja – a szerk.) a 80-as években már előre látta, hogy a gyorsuló világnak szüksége lesz a biotechnológiára. A fokozódó mennyiségben keletkező szerves hulladék kezelése, környezetkímélő felhasználása, vagy éppen tárolása megoldandó feladat hazánkban és Európában egyaránt. A Sáry család megoldást talált a kihívásra: biológiailag lebomló hulladékokból kereskedelmi forgalmazásra alkalmas, a műtrágyafüggőséget enyhítő komposzt előállítását valósította meg.

Úgy látták, ezzel két legyet üthetnek egy csapásra: egyrészt a hulladékkezelők egy NÉBIH-engedéllyel rendelkező termék gyártásával új lehetőséghez jutnak, másrészt a gazdák jelentős összegeket spórolhatnak.

De mi is ez? A komlói komposztot NÉBIH-engedéllyel rendelkező magyar termék. Térfogatarányát tekintve 50% zöldhulladékból, 30% préselt szennyvíziszapból, 15% fahamuból és 5% Biomass Kappa oltóanyagból áll, amit Sáry András cége biztosít. A kereskedelmi igazgató nyomatékosította; a NÉBIH-engedély nagyon fontos, hiszen akinek nincs, az tulajdonképpen szemetet árul.

Folkner Károly, a KVG Zrt. vezetője előadásában rámutatott arra, hogy a három komlói cég – a Baranya-Víz Zrt., a Komlói Fűtőerőmű Zrt, és a Komlói Városgazdálkodási Zrt. melléktermékeként keletkezett „hulladékból” alkotják meg a talaj számára – ahogy Sáry Lajos fogalmazott – a gyógyszert.

Folkner Károly a számok nyelvén is összegezte a gyártás óta eltelt 6 évet. A komlói cégeknek az elmúlt időszakban – durva becsléssel – 30-40 millió forintot sikerült megspórolnia abból, hogy a külön-külön hulladéknak számító melléktermékből – a nem olcsó kezelés és megsemmisítés helyett -„talajgyógyszer” készült, melyből eddig cirka 12000 m3 került előállításra.

Az előadások végén Szarka Elemér egyesületi elnök és Fóris Zoltán ügyvezető elnök tiszteletbeli taggá avatták Sáry András kereskedelmi igazgatót.