Nagyszabású tervek alapján újulna meg, ugyanakkor nyerné vissza korabeli formáját az egykor közösségi tér szerepét betöltő Templom tér.

A közeljövőben megkezdődik az egyházmegye Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskolát érintő nagy volumenű beruházása. Ám ezzel nem ér véget a Templom teret és környékét érintő felújítások sora. A nagyszabású tervek szerint – a szüleink, nagyszüleink korában álló négy diadalkapu mása – kerülne vissza az eredetik helyére. A beruházás teljesen önerőből valósulna meg, célja pedig nem titkoltan az, hogy a sok korszerűsítés mellet, a régi Komló előtt is tiszteleghessen városunk lakossága.

A teret érintő nagyszabású átalakítások első lépéseként a Nemzetiségek Házától a munkaügyi központig készülne el egy járdaszakasz, megakadályozva ezzel a templom előtti parkolást. A tervek szerint a nyári kórusfesztiválig befejeződne a beruházás ezen része.

Korrekcióra kerül a Bajcsy-Zsilinszky – és a Bem József utca sarkánál található járdaív a könnyebb bekanyarodás érdekében. A beruházás része lesz – az egyházmegyével együttműködve – az iskolával szemben egy nagyobb parkoló kialakítása.

A munkálatok további része magába foglalja – szintén az egyházmegyével kooperálva – a tér és a buszpályaudvart összekötő járdaszakasz helyreállítását is a Bem József utcában.

A környék rendbetétele már korábban elkezdődött. Különböző pályázati források – és önerő felhasználásával felújításra került a Nemzetiségek Háza és közvetlen környezete, kialakításra került egy parkoló a komlói járásbíróság épülete mellett. Itt több mint két tucat autó tud biztonságosan és kulturált körülmények között várakozni. A napokban is tart még az I. világháborús emlékhely közvetlen előterének térkövezése, miután a múlt évvégen befejeződött a szoborcsoport restaurálása, értékmegóvása. Ezzel valósul meg a teret évtizedekkel korábban meghatározó négy kapu egyikének helyreállítása.

Előreláthatólag 2019-ig alakítanák ki a kapukat, amelyek a templom bejáratának ellenkező oldalára, az iskola sarkára, és a mellette lévő “zöld-szigetre” kerülnének, ahol jelenleg a Városgondokság által kihelyezett ceruzák állnak.

Kevesen tudják, hogy a kapuk egykor a lelkiség, az oktatás-nevelés, a szórakozás és a munka szimbólumaként magasodtak a téren. A Templom teret a 30-as években építették, amely egyből a közösség központjává vált. A téren volt a templom, az iskola (Magyar Királyi Állami Elemi Népiskola, ma Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola), a szénosztályozó, valamint a kaszinó is, a mai karitasz épületében üzemelt.

Időközben már elkészültek látványtervek is, melyek egy facebook-os szavazáson mérettetnek meg. A „szórakozást szimbolizáló” kapu idén, az „oktatás-nevelés” kapuja 2018-ban, a „munkáé” 2019-ben készülne el.