Május 8-án ismét megmutathatták a komlóiak, hogy mennyire érzik fontosnak a környezet védelmét. Erre a napra hirdette meg ugyanis idei első (az elmúlt években minden tavasszal és ősszel megrendezett) veszélyeshulladék-gyűjtési akcióját a Városüzemeltetési Bizottság.

Szarka Elemér bizottsági elnök arról tájékoztatta lapunkat, hogy a szakszerű begyűjtést, szállítást, szelektálást és feldolgozást ezúttal is a Pécsi Környezetvédelmi Kft. vállalta. A szakemberek a város – már megszokott – három pontján várták a háztartásokban összegyűlt, de már feleslegessé vált veszélyes hulladékokat, melyekből az akció 3 órája alatt csaknem 2,5 tonnányi gyűlt össze. 

(archív)
(archív)

A legnagyobb mennyiséget (1200 kg) az elektronikai anyagok tették ki, festékből és festékes göngyölegből 410, használt autógumiból 170, növényvédőszerből 150, akkumulátorból 130, fáradtolajból 80 kilónyi gyűlt össze. Érdekesség, hogy bár ma már szinte minden élelmiszer- és műszaki boltban, de oktatási intézményekben is találhatunk szárazelemgyűjtő edényeket, mégis 25 kg-ot hoztak el ilyenből a városlakók a gyűjtőhelyekre, míg például lejárt, vagy feleslegessé vált gyógyszerekből (melyet elvileg a patikák is átvesznek) 90 kilónyit adtak le.

Szarka Elemér szerint a 2,5 tonna tekintélyes mennyiség, s bár a korábbi rekordtól jóval elmaradt, mégis dicséretes a komlóiak hozzáállása, hisz egyértelműen jelzi, hogy ma már sokan vannak, akik a veszélyes hulladékoktól való megszabadulásnak ezt a törvényes, biztonságos és környezetkímélő módját választják.