A fogyasztók döntő többségénél természetesnek számít, hogy amit használunk, azért fizetni kell. Sajnos mégis sokan vannak olyanok, akik ezt nem így gondolják.

Az E.On Hungária energiaellenőrei a társaság működési területén évente 55-60 ezer ellenőrzést végeznek, s bizony elég nagy számban találnak az elektromos hálózatba történt illegális beavatkozást. A köznyelvben inkább áramlopásként ismert cselekmény ugyan pénzben kifejezve is rengeteg kárt okoz a szolgáltatónak, ám ennél is nagyobb baj, hogy a szakszerűtlen beavatkozások sok esetben tűz- és balesetveszélyt teremtenek. 

Rendőrök és a sajtó munkatársai kísérték a szakembereket (Fotók: Péter Szabó Zoltán)
Rendőrök és a sajtó munkatársai kísérték a szakembereket (Fotók: Péter Szabó Zoltán)

Ez utóbbiakra május elején jónéhány példát láthattunk Komlón. Az E.On a régióból 23 szerelőpárost vezényelt egyidőben városunkba, akik az egyik délután – rendőri felvezetéssel – a Kazinczy utcába vonultak, ahol minden lépcsőházban egy-egy ellenőrpár kezdte meg a mérőórák felülvizsgálatát. Arról, hogy munkájukat ne akadályozhassák, illetve ne kerüljön sor semmiféle atrocitásra (arra másutt már sokszor volt példa), a helyszínre vezényelt egyenruhás rendőrök gondoskodtak, de ott voltak a helyszínen a bűnügyi osztály munkatársai is, akik a feltárt szabálytalanságok jegyzőkönyvbe vétele és képi rögzítése után azonnal intézkedtek a büntetőeljárások megindításáról. 

eon4netAhogyan arra a szolgáltató előzetesen számított – az E.On szerint az itt élők 30-40%-a illegális és balesetveszélyes rákötésekkel jut villamos energiához -, akadt munkájuk bőven a szerelőknek és a rendőröknek egyaránt. Hogy milyen módszerekkel csapolták meg a feszültség alatt lévő vezetékeket, azt most nemcsak a módszerek sokasága és változatossága miatt nem írjuk le, de azért sem, mert nem szeretnénk ötleteket adni újabb áramlopásokhoz. 

Alig egy órával az akció kezdete után a helyszínre érkezett dr. Szakács László alpolgármester (aki egyben a terület önkormányzati képviselője) és Hegedűs István a Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke is, ám nekik sem sikerült elérniük, hogy néhány helyen ne szüntessék meg teljesen az áramszolgáltatást. Az E.On helyszínen lévő illetékes vezetője ugyanis azt mondta, ott, ahol az illegális beavatkozások következtében közvetlen életveszély, illetve tűzveszély áll fenn, nem tehetnek mást, mint hogy ideiglenesen (a hálózat biztonságos helyreállításáig) ezt teszik.