Két teltházas előadással, káprázatos produkcióval ünnepelte 20 éves fennállását a Pöndöly Néptáncegyüttes. Az esti gálaműsor során az egyesület 2 millió forintos támogatását jelentette be Dr. Hoppál Péter.

Két évtized kiemelkedő hagyományőrző, nevelő munkája előtt tisztelgett a közönség a 20 éves Pöndöly táncegyüttesek jubileumi rendezvényén. A Komlói Színházban megtartott „születésnapon” – a hagyományápolás mellett – megjelent a Csillagok háborúja fantazimese egy-egy ismerős motívuma is.

A Pöndöly egykori és jelenlegi táncosainak, zenészeinek ünnepi műsora – a Sárarany zenekar kíséretében – egy mesevilágba repítette a termet zsúfolásig megtöltő közönséget. Az Ébredő erő, az Ezredfordulós padavanok, A szövetség, a Jedik visszatérése, a Klónok figurázása vagy épp Az örökösök visszatérnek elnevezésű epizódok az egyetemista korú együttes egy-egy korábbi időszakát elevenítette meg. Természetesen a jól ismert táncok, koreográfiák alkalmazásával. Így találkozhatott a hozzáértő közönség jászsági-, dél-alföldi-, mezőségi, gömöri, mezőszopori, pálpataki és bukovinai táncokkal.

Kétmillós támogatás a kulturális államtitkárságtól

Dr.Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője ünnepi köszöntőjében csodálatosnak nevezte a Pöndöly történetét, – mint megjegyezte – itt Komlón sem hiányozhatott az a láncszem, amely a népi „kincset” fontos értékként tartsa számon. „Főhajtás az alapítóknak, hogy a szándék 1996-ban megszületett, hogy aztán szárba szökkenjen – művészeti iskola, népzene-oktatás és különböző korosztályok csoportjainak képében. Általuk a népi és az urbánus kultúra kézfogására kerülhetett sor a szemünk láttára” – hangsúlyozta az államtitkár.

„Gratulálok a Pöndölynek, mert a kultúra megőrzése, ápolása, fenntartása, felemelő és megtartó ereje ebben a mélykultúra-ápolásban rejlik. A Pöndöly és komlói története, ellene van annak a tendenciának, hogy kontinensünkön nemzetek feletti Európát kell építeni. Azt üzenik, hogy meg kell maradjunk Európa közepén, gyökereinket ápolva magyarnak, nemzetiségieknek – zárta gondolatait az államtitkár.

“A Pöndöly-generációk erős gyökeret jelentenek”

Polics József ünnepi gondolataiban megjegyezte, hogy a nézőtéren jelenlévők között valamilyen értelemben mindenki kötődik a Pöndöly Néptáncegyütteshez. A városvezető emlékeztetett a Magyar Kultúra Napja alkalmával átnyújtott „Komló Város Közművelődéséért” elismerésre, majd a hagyomány ápolásáról, annak családon belüli, generációk közti átadásáról beszélt. Mint mondta: „Városunk attól erős, hogy a Pöndölyhöz hasonló „családok”, közösségek alkotnak benne. A Pöndölyben a generációk sora olyan erős gyökeret jelent, amit soha semmilyen „vihar” nem fog megtépázni. Ez azt jelenti, hogy van jövő, s ez mindennél fontosabb – hangsúlyozta a polgármester.

Az ünnepség során a 10, 15 és 20 éve táncoló Pöndöly-tagok – köztük az alapító Kirch Zoltán és Németh Csilla (Az együttes vezetője nem lehetett ott az eseményen – szerk.) vehettek át ajándékot az egyesület elnökétől, Dr. Ungi Gyulától.

Az együttes létrejötténél bábáskodó, a „keresztanyaként” tisztelt Harnóczy Márta, nyugalmazott színházigazgató keresetlen szavai között elárulta: a névválasztásnál nem azért esett a Pöndölyre a csoport, mert olyan még nem létezett, hanem azért, mert semmi másuk nem volt, mint csak egy alsószoknyájuk. Azóta nemcsak ruhában gazdagodtak, hanem lélekben, összetartásban, táncban és zenében is.

A 20 éves születésnapi rendezvény egy nagy meglepetést is tartogatott: Dr.Hoppál Péter – az egyesület elnökével és művészeti vezetőjével folytatott egyeztetést követően – bejelentette, hogy a Pöndöly Néptáncegyüttes tervezett nyári egyhetes erdélyi tánctáborához kétmillió forinttal járul hozzá a kulturális államtitkárság.