A Pécs-Baranyai Kulturális Szövetség a magyar kultúra napja tiszteletére idén is elismeréseket nyújtott át a megye legkiválóbb kulturális egyesületei és műhelyei között. Négy kategóriában osztottak nívódíjat – amelyből kettő Komlóra került. Az ünnepséget Magyaregregyen, az Arnold Házban tartották.

Nem mindennapi elismerés érte a komlói civil társadalmat; két nagy tradícióval rendelkező képviselője is nívódíjat vehetett át a Pécs-Baranyai Kulturális Szövetségtől.

Az eseményen a Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület harmadik alkalommal vehette át az elismerést. Ezúttal a 25 éves kimagasló helytörténeti kutató és közösségi tevékenységért, amit a Településtörténeti Konferencia megrendezése fémjelez. Szarka Elemér az egyesület elnöke a díj átvételét követően hangsúlyozta: „Bár a nívódíj a KHVE nevére szól, szeretnénk megköszönni a segítséget a József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjteménynek, valamint a Komlói önkormányzatnak, hiszen segítettek a szervezésben, így a díjat is közösnek tekintjük.”

Szintén ezen az eseményen díjazták a Kincses Ágnes vezette – 1978-ban alakult Díszítőművészeti Műhelyt. A megyei szervezet a műhely 38 esztendő művészeti munkáját ismerte el a nívódíj átadásával.

“Fontos, hogy észrevegyék, hogy mivel foglalkozunk, nagy lendületet ad a műhely tagjainak további munkához” – mondta újságunknak Kincses Ágnes az elismerés átvételét követő napon a Komlói Színházban tartott ünnepségen.

A Pécs-Baranyai Kulturális Szövetség 1990-ben alapították 37 taggal. Mára 65 szervezettel bíró szövetség a kultúra minden területén közreműködik, képviselteti magát és információt áramoltat tagjai között. A szövetség 1993 óta hagyományosan a Magyar Kultúra Napja alkalomból rendezett ünnepi műsor keretében adja át nívódíját a megye kiválóan teljesítő kulturális intézményének, civil szervezetének, amatőr művészeti csoportjának.