A Himnusz születésének 194. évfordulója alkalmából adták át „Komló Város Közművelődéséért” elismerést. A magyar kultúra napja előestéjén tartott ünnepségen dr.Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője és Polics József polgármester mondott köszöntőt.

Dr.Hoppál Péter ünnepi beszédében Balogh Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét idézte, aki egy fővárosban rendezett kulturális konferencián kijelentette: „a kormányzás lényege a kultúra.”

Szeretnénk, ha a kultúra eszköze hozzájárulhatna ahhoz, hogy minden magyar közösség, minden egyén, család, település egyre több és több aktív időt töltsön el a hasznos minőségi magas kultúrában. Mert a kultúra felemel, a kultúra megtart, a kultúra gyarapít. Ezt pedig csak azok élhetik át, akik kötődnek valamilyen kulturális tevékenységhez – hangsúlyozta az államtitkár beszédében.

Hozzátette: „ebben a komlóiak az országos átlagnál is jobban teljesítenek, mert örömmel tapasztalhatjuk, hogy nem csak a Közösségek Háza, a színház, az amatőr színházi tevékenység jelent közösségi innovációt Komlón, hanem a múzeum- és könyvtárlátogatás is az országos átlag felett jelenik meg a városban.

“Azok a nemzetek, akik mély és erős kultúrával rendelkeznek, sokkal erősebb társadalmi immunrendszerrel rendelkeznek. A magyar közösségek pedig üzennek a nagyvilágnak, hogy számunkra fontosak a kulturális értékek melletti megmaradás” – mondta a politikus.

Hoppál Péter felhívta a figyelmet arra, hogy 2017-ben háromszorosan is Komlóra fókuszálnak a kulturális élet szereplői. Egyrészt, mert készülünk a harmadik amatőr színházi találkozóra és a nagy hagyományokkal rendelkező gyermekkórusok fesztiváljára, majd hagyományteremtő szándékkal szeptemberben a Hét Domb Filmfesztivál is megindítja programjait.

Polics József polgármester köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy az Erkel Ferenc által megzenésített Himnuszt a magyarok közmegegyezése tette nemzeti imádsággá, azonban jogi védettséget csak 1989-ben kapott.

A kulturális örökség átadásával kapcsolatban megjegyezte: az utánunk következő nemzedékkel szemben felelősségünk van, hiszen annak nevelésében szerepünk óriási. Mintát kell adnunk, mert a kultúra nemcsak tudást, műveltséget hordoz, hanem erkölcsöt is. Meg kell becsülnünk alkotásainkat, őrizni kell nyelvünket, mint kultúránk legfontosabb hordozóit.

“Úgy érzem, hogy Komló jó példával jár elöl, hiszen gazdag, igazi értéket felvonultató a kulturális élete. A húszéves Pöndöly, a Súgólyuk, az iskolai színjátszó körök, a nívó díjat kapott Díszítőművészeti Műhely és Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület, a művészeti csoportok, a helyi alkotóműhelyek, zenekarok, a népdalkörök, a nemzetiségi táncegyüttesek, kórusaink mind-mind azon munkálkodnak, hogy a magyarság sokszínű kultúrája megmaradjon. Tevékenységük révén Komló pedig egyre több területen kerül fel a magyar kultúra térképére – mondott köszönetet a város kulturális szereplőinek a polgármester.

A magyar kultúra napja tiszteletére rendezett városi ünnepségen elismerések átadására került sor. A komlói képviselő-testület döntése értelmében „Komló Város Közművelődéséért” kitüntetést idén – a magyar autentikus néptáncfolklór megismertetése érdekében 20 évén át végzett tevékenységéért, a számos megyei és országos díj megszerzésével a város jó hírnevének öregbítéséért és az egyesület kiemelkedő hagyományőrző tevékenységéért – a Pöndöly Néptánc Hagyományőrző Egyesület érdemelte ki. A díjat Németh Csilla és Kirch Zoltán művészeti vezetők vették át Polics József polgármestertől és Bareithné Benke Nikolett alpolgármestertől.

Harmadik ízben adták át az „Év Ásza” díjat. A Komlói Színház- és Hangversenyterem, valamint a Közösségek Háza szakmai elismerését idén – a város kulturális életének fáradhatatlan krónikása, a kiváló alkotó, Rákos Ildikó fotós vehette át Aranyos Lászlótól, a Komlói Színház intézményegység vezetőjétől.

Az ünnepség zárásaként a résztvevők a Sárarany együttes koncertjét hallgathatták meg.