Napjainkban egyre több légúti megbetegedésben szenvedőt regisztrálnak, aminek oka leginkább az egészségtelen életmódra vezethető vissza. Komlón már 2004 szeptembere óta működik a Komlói Légúti Betegek Egyesülete, mely 29 fővel alakult, de mára már 70 tagot számlál.

Érdekesség, hogy a szervezet vezetője, Salamon Lászlóné pulmonológus, dohányzásról leszoktató szaktanácsadó, allergológus szakasszisztens, akihez szakmai tudása és embersége miatt a páciensek, érintett betegek és hozzátartozóik is bizalommal fordulnak. Az egyesület a találkozókat előadók segítségével teszi színesebbé, akik a légúti betegségekről, azok kezeléséről beszélnek. 

A közelmúltban a klub vendége volt dr. Sarlós Beáta háziorvos és Horváth Gabriella termékmenedzser, akik Az oxigén mint éltető erő címmel tartottak előadást. Egy magyar találmányt ismertettek és annak pozitív élettani hatásairól beszéltek, ami nem más, mint az oxigénszifon és az azzal előállítható oxigénes víz. Az előadók elmondták, hogy míg a boltok polcain lévő, oxigénnel dúsított ásványvizek 30-50 mg közötti oxigént tartalmaznak, addig a gázt tartalmazó oxigénpatronok minimum 2000 mg orvosi tisztaságút. 

Hangsúlyozták azt is, hogy a szifon speciális anyagból készült, valamint felhívták a figyelmet arra, hogy az általuk forgalmazott patron nem használható fel a boltokban kapható szifonhoz, mert lényegesen nagyobb nyomással működik. Előnyei közé tartozik, hogy mindig friss oxigénes vizet fogyaszthatunk, valamint hogy a szifon rendszere zárt ezért az oxigén a fogyasztásig a szifonban marad. 

A szakemberek elmondták, hogy napi egy liter oxigénes víz elfogyasztása után a fogyasztók 80-90%-nál a víznek számos jótékony hatása ismert, amelyek közé tartozik a krónikus fáradtság megszűnése (ezért például a kávé teljesen pótolható vele), a vérnyomás normalizálódása, a jobb alvásminőség, a fejfájás, migrén csökkenése vagy teljes megszűnése, a II-es típusú cukorbetegnél a vércukorszint csökkenése, a kemoterápia mellékhatásainak (hányinger, hányás, rossz közérzet, gyengeség) jelentős enyhülése, illetve megszűnése, valamint az ízületi fájdalmak jelentős részének csökkenése is. 

Az előadás kötetlen beszélgetéssel zárult, és a jelenlévők meg is kóstolhatták az oxigénes vizet.