Az elmúlt év a pályázatok éve volt. Az idei és a 2018-as esztendő pedig a tettek időszaka lesz. A közeljövőben 5 nagyméretű beruházás előkészítése veszi kezdetét mind a tervezőasztalon, mind a gyakorlatban.

1.  Szennyvízhálózat – egy fél évszázados jogos igény

A komlói önkormányzat 2010-ben tett ígéretet a probléma orvoslására, most 6 év előkészület után, sikeres elbírálással a háta mögött nekilát a „Komló város ellátatlan területeinek szennyvízelvezetése és a szennyvíztisztító telep korszerűsítése” elnevezésű pályázat megvalósításának. A beruházás három területet ölel fel: egyrészt az 1988-ban épült – energetikai szempontból ráfizetéses működésű – szennyvíztisztító telep korszerűsítését.

A pályázat másik része a „házi bekötés” címet viselhetné, hiszen 148 ingatlant érintő munkálat során 113 lakóházat kötnek rá a szennyvízhálózatra. Polics József polgármester ezzel kapcsolatban megjegyezte: Az említett utcákban és lakóházakban élőknek már 50 évvel ezelőtt – az építkezés napján – megígérték a szennyvízelvezetést, ami az idei esztendőig váratott magára. Nem egy választást nyertek meg a korábbi vezetők, e súlyos probléma megoldásának ígéretével. Ha elkészül a projekt, a fővárosnál is jobb – közel 100 %-os – mutatóval fogunk rendelkezni a szennyvízelvezetés terén. Mink Ernő, a terület önkormányzati képviselője szintén elégedettségének adott hangot a beruházás megvalósulásával kapcsolatban, hiszen még választási kampányában tett ígéretet a fél évszázados, több generáción átívelő probléma megoldására.

A beruházás – amely még tartalmazza a dávidföldi gerincvezeték rekonstrukcióját is – 1,1 milliárd forintból valósul meg.  Az időjárástól függ a munkálatok megkezdése.

2. Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola – új emelettel és egy tornacsarnokkal bővül az intézmény

A tornacsarnok építése várhatóan 2017 őszén kezdődik. Az új szárny munkálatai nem fogják zavarni az oktatást, így az új emelettel ellentétben ezt a tanítási időszakban elkezdheti a kivitelező. Az emelettel más a helyzet. Itt 7-10 extra tanítási napot beiktatva meghosszabbítják 2018-ban a nyári szünetet, ami alatt a munkálatok befejeződnek. A beruházást az állam és az egyházmegye finanszírozza közel 1,5 milliárd forintból. Ezzel Komló városa két oktatási centrummal is büszkélkedhet majd. Hasonló méretű települések között ez kiemelkedőnek számít. Még folynak az egyeztetések a püspökséggel, de tervben van a Szent Bernadett Tagóvoda bővítése is

3. Nagy László Gimnázium – elindult a sportosztály, elindul az építkezés

A Magyar Kézilabda Szövetség pályázatot írt ki tornacsarnokok, illetve tornatermek felújítására. Célja a kézilabda népszerűsítése, korszerű helyet biztosítva tömegesíteni a csapatsportot. A Nagy László Gimnázium és az elsőosztályú kézilabdacsapatot és utánpótlást működtető Komló Sport Kft. kooperációjának köszönhetően idén elindult a sportosztály a gimnáziumunkban. Ezzel az osztállyal teljesült a pályázati feltétel, ami nemrég pozitív elbírálásban részesült. Az építési engedély kiadásától számítva körülbelül 3 hónap alatt kerülhet egy könnyűtető-szerkezet a gimnázium és a szakközépiskola közös betonos pályája fölé, kialakítva ezzel egy közel 1000 m2-es fedett kézilabdapályát. A 200 millió forintos projekt 2017 vége és 2018 elején valósul meg.

4. A Munkácsy Mihály utca teljes körű felújítása és egy új körforgalom kialakítása

385 millió forintos állami támogatást kapott Komló az egyik legrosszabb állapotú útjának rendbetételére. Az 1,3 km hosszú útszakaszt 3 szakaszra – Mecsekfalui út és a körforgalom közötti, a körforgalom és a vásártér közötti, és a Munkácsy utcából az Altáró felé vezető 170 m-es útszakaszt – bontva fogják felújítani. A februári-márciusi közbeszerzési eljárás lebonyolítása után április-májusban kezdődhet meg a közművek kivitelezése. Az útra, a járdára és a csapadékelvezetésre benyújtott engedélykérelem nyári elbírálására lehet számítani, azonban – az új út minősége érdekében – a beruházás csak 2018 melegebb évszakában indulhat meg, és abban az évben be is fejeződne. Mivel Dávidföld egy főgyűjtő útjáról van szó, az út feltúrása előtt lakossági fórumot tartanak a zökkenőmentes közlekedés érdekekében. A tervek szerint a Munkácsy Mihály utca és a Mecsekfalui út találkozásához egy körforgalmat kívánnak kialakítani. A változtatásnak két fő oka van. Egyrészről az új dávidföldi járat útvonalát érintő kereszteződésben szeretnék megkönnyíteni az autóbusz kifordulási lehetőségeit, másrészről a Mecsekfalui úton történő száguldást kívánnák mérsékelni a körforgalom létesítésével.

5. Büntetés-végrehajtási intézet – ráfordultunk az utolsó kanyarra, a kockás zászló jön

Sok cikk született azóta, hogy Komló Város Önkormányzata beadta büntetés-végrehajtási intézet építésére a pályázatot. Csak a számok nyelvén idézzük fel a beruházást, hiszen 2017 az az év, amikor az első ásónyom a körtvélyesi földet éri. Egy 5 milliárd forintos beruházás, 51 000 m2-es komlói földterületen, 250 munkahellyel. Legfrissebb információk szerint 53 fő nyert felvételt az intézet személyzetébe a komlói járásból, és kezdték meg képzésüket. A közbeszerzési eljárás leadásának határideje február 1. A kivitelező megbízói szerződésének aláírásától számítva 385 nap áll rendelkezésére, hogy elkészüljön az intézettel. Az aláírásra májusban lehet számítani, tehát ebben az évben megtörténik az első „kapavágás”,  a próbaüzem pedig várhatóan 2018 év végén kezdődhet meg. Bár ekkora volumenű építkezést nem tud egy komlói vállalkozó sem elvállalni, a városvezetés azon fog dolgozni, hogy minél több komlóit tudjanak alvállalkozói szerepkörbe pozícionálni.