Méltán lehetünk büszkék városunk két fiatal, ám annál tehetségesebb táncosára, hiszen nemrégiben nagyszabású táncgálát szerveztek „Flashmob Pécs 2010″ néven Pécsett az egyik bevásárló központban. A két táncos Császár Adrián és Nagy Tibor Péter hat csapattal, köztük egy komlóival (New Generation) lépett fel.  A részletekről Nagy Tibor Pétert az egyik szervezőt kérdeztük.

– Mi volt a célotok ezzel a táncgálával?

– A táncgála célja a sokszínű táncművészet népszerűsítése és felhívni az emberek figyelmét arra, hogy miért jó egy közösséghez tartozni: egy olyan közösséghez, amely együttes erővel, kemény munkával képes valami látványosat és maradandót alkotni. Akciónkkal szeretnénk a táncot, azaz a kultúra egy szeletét és az embereket közelebb hozni egymáshoz, valamint rávilágítani a testmozgás és az egészséges élet fontosságára – arra, hogy nem csak a televízió és a számítógép előtt érezheti jól magát az ember. Ezért is fontos tényező az, hogy a Flashmobot elsősorban online felületen hirdetjük, azok körében, akik legtöbb idejüket a számítógép előtt ülve töltik. Kortól függetlenül bárki résztvevőjévé válhat az akciónak. Elsősorban a 14-29 éves korosztály a célközönség, mivel ők azok, akiket legkönnyebben lehet elérni az online hirdetésekkel.

– Hogyan kell elképzelni egy ilyen műsort?

– Meghatározott helyszínen és időpontban, egy jelre elindul egy zene, melyre először csak egy, majd rövid időn belül egyre több, mígnem az első két perc után az összes önkéntes táncba kezd. A hanganyag egy összevágott zenei válogatás, melyben a tervek szerint a jazzbalettől a hiphopig, a néptánctól a jumpstyle-ig minden táncos műfaj megjelenik, példázva a táncművészet sokszínűségét. Az önkéntesek – akik később kezdik el a táncot – úgy csatalakoznak a folyamatosan bővülő csapathoz, mintha idegenek lennének, ezáltal azt az illúziót kelthetik a nézelődőkben, hogy az egész esemény spontán történik, és ők maguk is kedvet kaphatnak arra, hogy beálljanak a táncosok közé és utánozzák őket. Annak érdekében, hogy a szervezetlenség látszata megmaradjon, nem ajánlatos egyforma ruhában szerepelniük a táncosoknak. Érdemes különböző viseletekben, hétköznapi, alkalmi ruhákban, más kiegészítőkkel, mindenkinek egyedi öltözékben megjelennie. Az előadás végeztével az önkéntesek olyan hirtelen el is tűnnek, ahogyan a táncot elkezdték, elvegyülve a tömegben.

– Ez nagyon jól hangzik. Szeretnétek még hasonló gálát szervezni?

– Igen, szeretnénk, mivel ennek is nagy sikere volt, és bízunk a folytatás sikerében is. Pozitív visszajelzéseket kaptunk, olyannyira, hogy az egyik kereskedelmi rádió a Class FM Morning Show című műsorában is szerepet kaptunk, amikor a napokban a megyeszékhelyen jártak.