A daganatos betegségek azok a kórok közé tartoznak, melyek nem válogatnak, kortól és nemtől függetlenül bárkit elérhetnek. A médiának és a civil szervezeteknek óriási felelőssége van e téren. A cél közös: felhívni az emberek figyelmét arra, mennyire veszélyesek e megbetegedések, milyen fontos a megelőzésük, a hiteles, megbízható forrásból származó információk eljuttatása az emberekhez.

e-gaszsagnap-sportcsarnoknetIdén ünnepli megalakulásának tizedik évfordulóját a komlói Új Nap Klub, és ez alkalomból május 15-én a Sportközpontban jubileumi egészségnapot tartottak. A rendezvény 9 órakor kezdődött, s a látogatók vérnyomás-, vércukor-, testzsír-, koleszterinszint-mérésen, szűrésen vehettek részt, valamint a kiállítók termékeit, munkáit, a Védőnői Szolgálat reformételeit kóstolhatták meg. Közben 10 órától három neves előadó (dr. Mangel László egyetemi docens, Bitó László, valamint dr. Vörös Ágnes az ÁNTSZ Egészségfejlesztési osztályának régiós osztályvezetője) tartott egyaránt nagysikerű előadást. A számos program közül az egyik legemlékezetesebb az volt, amikor gyertyagyújtással és egyperces néma felállással emlékeztek meg a résztevők azokról, akik már nem lehettek ott az évfordulón.

– Az esős idő ellenére több százan jöttek el az egészségnapra, sőt az ország különböző pontjáról is érkeztek vendégek – kezdtünk beszélgetésbe Szekeres Ernővel az Új Nap Klub vezetőjével.

– Igen, sok látogatója volt az egészségnapnak: 320 főt regisztráltunk, és ebből 210 fő vett részt a szűréseken. Az országban több klubbal van kapcsolatunk, és örülök annak, hogy megtiszteltek minket azzal, hogy a zord időjárás ellenére is eljöttek. Elmondásuk szerint nagyon jól érezték magukat. Pápáról, Zamárdiból, Kaposvárról, Szekszárdról és Pécsről is érkeztek vendégek.

– A rendezvényen a gyerekekre is gondoltak, hiszen nekik rajpályázatot hirdettek.

– Úgy gondolom, hogy a megelőzésre, az egészséges életmód fontosságára már gyerekkorban fel kell hívni a figyelmet. Külön öröm számomra, hogy a gyerekek felfigyeltek a rajzpályázati kiírásunkra, és néhányan részt vettek rajta. A legjobbak munkáját egy kis ajándékkal jutalmaztuk.

– A megnyitóját úgy kezdte, hogy „Csodálatos szép napot, mert minden nap egy új nap”. Fontos a pozitív hozzáállás a mindennapokban?

– Nagyon fontos. A hit szerintem az egyik leglényegesebb dolog.

– Az, hogy egy klub ilyen sikeresen működjön, sok ember munkáján múlik.

– Örülök annak, hogy a munkánkat elismerik. Ez annak köszönhető, hogy a város szociális, egészségügyi, kulturális életének képviselői mellett mind több háziorvos, vállalkozó, magánszemély, gyógyult rákbeteg segíti munkánkat. Köszönetet is mondtam nekik a rendezvényen.

– Egy ilyen nagyszabású rendezvény lebonyolításához sok időre, segítségre és támogatókra van szükség. Hogyan sikerült mindezt előteremteni?

– Hónapok óta szerveztük e napot, sokan részt vettek benne. Bízom abban, hogy a jövőben is számíthatok, számíthatunk rájuk, és ismételten sikeres programokat tudunk szervezni.

– Egészségnapot mikor tartanak legközelebb?

– Klubunk évente két alkalommal, májusban és decemberben tartja a mára már hagyományossá vált egészségnapját, és bízom abban, hogy decemberben ismételten meg tudjuk szervezni. Erről a későbbiekben a médián keresztül tájékoztatni fogjuk a lakosságot. Ezenkívül a klubnapjainkon, valamint az irodánkban továbbra is várjuk mindazokat, akik úgy gondolják, problémájukra a klubunk tud segítséget nyújtani.