Állami működtetésbe kerülnek a komlói iskolák. Az önkormányzat és a KLIK közötti megállapodást pénteken írták alá a városházán.

Páva Péter tankerületi igazgató és Polics József polgármester látta el kézjegyével azt a szerződést, mely állami működtetésbe adja a város iskoláit.

A megállapodás értelmében januártól ismét megnövekszik az iskolaigazgatók hatásköre, egyben megszünteti megszünteti a fenntartó önkormányzat és a működtető iskola közti korábbi karbantartási, illetve eszközbeszerzési vitákat, hiszen a két feladat most egy kézbe kerül. (Komlón – ellentétben más településekkel – összehangolt működést biztosítottak a felek – a szerk.) Munkáltatói és gazdálkodási téren is bővülnek az igazgatók jogkörei, akik a saját bevételek növelésében is érdekeltek lesznek, hiszen azok jelentős részét visszaforgathatják az iskolájuk fejlesztésébe. Az iskoláknak testreszabott költségvetése lesz, a tankerületi központok pedig önálló költségvetési szervként biztosítják a szükséges támogatást.

Polics József polgármester: Bízom abban, hogy ebből a váltásból a gyerekek és a szülők semmit nem fognak észre venni. Ez csak rajtunk múlik. Mindenki ugyan azzal a precizitással és odafigyeléssel fogja végezni a munkáját ezután is. Eddig is l működött a rendszer, amíg az önkormányzat volt az üzemeltető. Komló Város Önkormányzatának is az az érdeke, hogy ezután is jól működjön, és ehhez minden támogatást meg fogunk adni, lehetőségeinkhez képest.

Páva Péter, tankerületi igazgató: Nagyon fontos kiemelnem, hogy mi nem kapunk tulajdonjogot ezzel. Az itt marad a városban, és az önkormányzat bármikor ránézhet arra. Azt szeretném megjegyezni, hogy a pécsi tankerület 85 iskolája közül a komlóiak van messze a legjobb állapotban. Egy energetikailag és más téren is felújított iskolákat veszünk át örökségül, és igyekszünk azt ilyen szinten tartani.