img_9929

A Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület szervezésében – idén utoljára – tartottak Közéleti klubot. Ezúttal – a József Attila Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény Galériájában – a vendég a komlói világjáró kerekes, Szinyákovics Béla volt.

Ahogy arról már korábban is írtunk; Szinyákovics Béla nyári utazása nem az elképzelései szerint alakult. A cél ezúttal Európa legnyugatibb pontja, a Portugáliában található Cabo da Roca (Szikla-fok) volt. Az embert próbáló feladat kifogott a komlói kerékpároson. Béla elmondta; sok apró hiba eredményezte, hogy vissza kellett fordulnia Madridból, körülbelül 600 km-re a végcéltól.

Fóris Zoltán ügyvezető elnök moderálásával Béla egy nagy csokor úti élményt prezentált fotóbemutatójával. Előadása részletgazdag volt, épp oly könnyedséggel mutatta be Padova érdekességeit, mintha csak Sásdról mesélne a komlói cimboráknak. Nem csak átszeli a tájat a kerékpárjával, ügyel, hogy a küllők közé egy kis történelem is ragadjon az út porán kívül.

Közönsége kapkodta a fejét, amikor élményeiről, tapasztalatairól mesélt, amiket a városokban – Velence, Nizza, San Bendetto, Cannes, a francia Riviéra, Saint-Tropez, Marseille, Madrid stb. – élt át. Béla megjárta a hegyeket és a síkságokat. Visszagondolva hozzátette; a Pó alföld egy izzasztó, kopár vidék. Akkor felvágytam a hegyek közé. A Pireneusokban pedig visszakívánkoztam az alföldekre. Ilyen az ember – mosolyogta meg észrevételét. Bár Madridban vissza kellett fordulni, jövőre újra megpróbálja a több ezer kilométeres kalandot.

Az előadás végén Árgyelán György helyi fotós montázsaiból összeállított képsorozatot tekinthették meg az érdeklődők a komlói kerekes utazásairól.