img_9495

Az 1991 óta megrendezésre kerülő konferencia – több mint 170 előadót a háta mögött tudva – 26. alkalommal nyitotta meg kapuit a Muzeális Gyűjtemény emeleti kiállítótermében. Az idei előadásokon Komló város megszületésétől kezdve a Suzukikban megtalálható műanyag elemeken át, a függőségeket kezelő szervezeten túl sporttörténeti morzsákat is csipegethettek az érdeklődök.

Az esemény a múzeumkertben, Jánosi Engel Adolf szobrának koszorúzásával kezdődött. Fóris Zoltán a Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület ügyvezető elnöke mondott ünnepi beszédet, melyben a bányaalapító példaértékű életművének részleteit tárta a hallgatóság elé. A koszorúzási ünnepségen a Szederkényi Ádám Hagyományőrző Bányászzenekar működött közre.

img_9473

A XXVI. Településtörténeti Konferenciát –  a rendező “triumvirátus” , Komló Város Önkormányzata, a Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület, a József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény nevében – Steinerbrunner Győzőné igazgatónő nyitotta meg.

Polics József  polgármester a hátrahagyott 26 évvel kapcsolatban elmondta:  a negyed század akkora idő, hogy érdemes szentelni rá pár gondolatot. Az idő az, ami bebizonyította, erre a rendezvényre szükség van. Az élet minden területéről hozunk témákat, úgy mint a kultúra, a sport,  vállalkozások.  Igyekszünk minél jobban szemléltetni, hogy Komlónak igen is van lábnyoma a tenni akaró emberek és települések sorában. 

img_9492

A Szarka Elemér, a KHVE elnöke által moderált hat előadás – Komló, a 65 éves város, Mérföldkövek a RÁK Antenna történetében, Sportvárosunk történeteinek morzsái a pálya széléről, 25 éves a Leo Amici Alapítvány, 20 éves a Szigetvári Takarék Komlói Fiókja, A pöndöly elmúlt 20 éve dióhéjban – segítségével a résztvevők pontosabban pozicionálhatták városunk helyzetét hazánkban és a nagyvilágban.