diakparlament

A Független Diákparlament célja az oktatásban résztvevő összes diák érdek-képviselete, jogérvényesítése, és az ehhez kapcsolódó ismeretek széleskörű terjesztése. Szigeti Dalma, a Nagy László Gimnázium tanulója  is bekerült a 90 képviselő közé.

A diákparlament egy független szervezet, ami 2014 óta működik. Az oktatás jövőjének jobbá tétele a fő célja.  Minden tanév elején online választáson dől el, kik képviselhetik diákok érdekeit a Független Diákparlamentben. A képviselők kiválasztásakor Magyarország összes diákja szavazhat.

Szigeti Dalma kérdésünkre kifejtette, miért is volt fontos számára, hogy a szervezet tagja legyen: “Változást szeretnék, mert tarthatatlan a helyzet, rengeteg a tananyag és a heti 36-38 óra. A diákok többségének nem jut ideje semmire, kimaradnak a gyermekkorból. 

Dalma már meg is kezdte munkáját: “Múlt hétvégén három napig üléseztem Budapesten a  diákparlamenttel. Bizottságba rendeződtünk, és dolgozunk az ügyeken a következő tavaszi ülésig, ahol már a javaslatokat tárgyaljuk.”

diakp

A diákparlament munkájához összesen 125-en kaptak felhatalmazást. 90-en diákok, továbbá a nézőpontok sokszínűsége érdekében 10 hallgató, 10 tanár, 10 szülő és 5 öregdiák. Diákok közül az ország minden régiójából az ott tanuló diákokkal arányos számú képviselő juthat be.