fontolgato2

A Fontolgató Egy-Tér elnevezésű vidéki, művészeti műhelyünk első foglakozásán egy tucat fiatal tehetség indult el képzőművészeti, művészettörténeti, földrajzi kalandozásán az őszi szünet kezdetén, Komlón, a Kökönyösi Gimnáziumban /Nagy László Gimnázium/.

Az egész tanéven átívelő, kéthetente megrendezésre kerülő műhelyfoglalkozás vezetője Ladányi Lívia vizuális kultúra és földrajz pedagógus, képzőművészet – terapeuta, aki nagy tudásának és magával ragadó személyiségének köszönhetően régóta nagy népszerűségnek örvend a diákok körében.

A foglalkozások tematikája két őselem, a víz és a levegő képzőművészetbeli megjelenését, jelrendszerét, ábrázolásuk technikai lehetőségeit járja körül. A művészetek és a tudomány kapcsolódási pontjainak feltérképezése közben a csoport által kialakított Egy-Tér lehetőséget ad a résztvevőknek az önálló alkotásban való elmélyülés mellett a csoportos munka örömeinek megtapasztalására. A tárgyi tudás megszerzése mellett a diákoknak a lehetősége van a művészet iránti nyitottságuk és az általános tájékozottságuk fejlesztésére is.

fontolgato1

A Messzehangzó Tehetségek Alapítvány független, önfenntartó, alulról jövő kezdeményezésként 2008-ban azzal a céllal jött létre, hogy szociokulturálisan hátrányos helyzetű, 12-18 éves korú gyermekeket – teljesen ingyenesen – iskolán kívüli tehetséggondozó programokban részesítsen. A több elismeréssel, idén tavasszal Bonis Bona a nemzet tehetségei díjjal kitüntetett tehetséggondozó programja három fő területre helyezi a hangsúlyt – a művészetekre, természettudományokra és – az idei tanévtől kezdve – az informatikára.