Országszerte problémát okoz az iskolákban, hogy egyre kevesebb a gyermek, csökken a tanulólétszám, ezért nehezen indulnak be osztályok. Ezért is különösen nagy öröm számunkra, hogy a nehézségek ellenére gimnáziumunkban –épp ellenkezőleg- folyamatosan nő a diákok száma. Idén pl. már összességében harminccal többen vagyunk, mint tavaly.

Ez késztetett minket arra, hogy elgondolkodjunk, mi minden állhat a sikeres beiskolázás mögött.

Mindenképpen nagy segítség az, hogy a komlói szülők és általános iskolai kollégák egyre inkább támogatják azt, hogy a gyerekek a Pécsre utazgatás nehézségei helyett nálunk keressék (és reméljük, meg is találják) azokat a lehetőségeket, amelyek később a továbbtanuláshoz vagy a munkába álláshoz segítik őket.

Egyre gyümölcsözőbb a kapcsolatunk a város és környéke általános iskoláival. Nagyon örülünk annak, hogy lelkesen részt vesznek közös programjainkon: idegen nyelvi levelezős versenyek, Nagy László Pályázatok, természettudományos kalandtúra, délutáni bemutatkozásaink, nyílt napok. Ezután is szeretettel várjuk a diákokat és kollégáinkat a gimnázium rendezvényeire.

Természetesen az a legfontosabb számunkra, hogy a már nálunk lévő tanulóink minél kiválóbb eredményeket érjenek el, hiszen valljuk, hogy a legjobb reklám a jó munka híre. Éppen ezért büszkélkedtünk már azzal (ezért itt csak utalunk rá), hogy folyamatosan nő az iskolai tanulmányi átlag, csökken a bukások száma, nagyon magas (tavaly 36) a sikeres nyelvvizsgák száma, igen sok megyei és országos tanulmányi és szakmai (rendvédelmi) versenyen remekeltünk, és a felsőoktatásba jelentkezett tanulóink jelentős részét fel is veszik az egyetemekre, főiskolákba.

Nagy öröm számunkra, hogy a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara az elmúlt években sikeres felvételi eredményeink miatt partnerintézményének választott minket, ami megint tanulóink számára jelent újabb lehetőségeket.

A tanulás mellett nagy figyelmet fordítunk a szabadidő hasznos eltöltésére: színházlátogatásokat, városnézéseket, túrákat (kajakos, kerékpáros, gyalogos) szervezünk, a megyében szervezett lehetőségeket kihasználjuk (pl. rendhagyó irodalomórák, Kutatók Éjszakája).

A tanulók számára kínált lehetőségeket úgy tudjuk egyre inkább színesíteni, hogy lelkes partnerek állnak mellettünk, akik rendszeresen anyagi vagy más jellegű (programlehetőségeket kínáló) segítséget nyújtanak számunkra. Pl. a Német Önkormányzat, a Közösségek Háza, a Színház-és Hangversenyterem, a Polgármesteri Hivatal, a Szigetvári Takarékszövetkezet, a Rati Kft, valamint Rákos Ildikó.

Köszönjük nekik a támogatást, de a köszönet elsősorban természetesen azoknak a gimnazista diákoknak, tanároknak, szülőknek, valamint általános iskolai kollégáknak szól, akik sokat tesznek azért, hogy egyre sikeresebben tudjunk dolgozni, és ezzel tanulóinkat segíteni.