Egy édesanya életében számos olyan dolog van, amikor elgondolkodik azon, vajon jól döntött-e. Az ujjszopás vagy cumizás kérdésén is biztos sokan elgondolkodtak – én is -, hogy melyik jobb a kisbabánál. Herbertné Sipos Csilla városi vezető védőnőt kérdeztem a témában.

– Az édesanyáknak szokták-e javasolni valamelyik „megoldást” a kettő közül?

– Én nem szoktam javasolni, hiszen mind a kettőnek megvan az előnye és a hátránya is, minden gyermek más. Ezt elsősorban a baba és a mama dönti el.

– A cumi milyen funkciót tölt be a baba életében?

– A cumizás a szülő kezdeményezésére indul meg, és mivel a cumit a szülő adja be a gyereke szájába, fontos tisztában lenni azzal, miért is teszi. A cuminak számos hatása lehet a babára nézve, például öngyógyító, nyugtató, unaloműző. Amikor viszont sír a baba, sokan a cumit választják megoldásnak, pedig az elsődleges szempont olyankor az kéne legyen, hogy megtaláljuk a sírás okát, s erre nem biztos, hogy a cumi a megoldás.  Fontos, hogy a picik egészséges fejlődését befolyásolhatja, ha nem megfelelően használják a cumit.

– A cumik állandó sterilizálása, az, hogy a korának megfelelőt használjon, gondolom, nagyon fontos.

– Igen, hiszen a cumival számos korokozót vihet be a szájába, valamint ha nem megfelelő méretű cumit használ, az a fogaiban és a szájában is elváltozásokat okozhat.

– Mi a helyzet az ujjszopással?

– A baba ujja mindig “kéznél van”, de amikor a picik elkezdenek a tárgyakkal ismerkedni, szükségük van mindkét kezükre, ahogy később a mászásnál, vagy a kezdeti lépéseknél is. Ilyenkor az ujjszopás mértéke csökken. Ha viszont a baba cumizik, akkor az említett mozdulatoknál nem kell lemondania a cumiról.

– Hogyan lehet leszoktatni a babát bármelyikről?

– Az ujjak bekenése, a kéz lekötözése, a cumi kidobása a gyermek beleegyezése nélkül szigorúan tilos. Ha a gyermek túlzásba viszi a cumizást vagy az ujjszopást, akkor érdemes megvizsgálni a miértet, mert annak általában lelki oka van. Ha nincs kényszerítve, élvezi a szülei bizalmát, akkor a leszokási folyamat magától jön el.