A kullancsszezon általában a tavaszi-nyári időszakra tehető. Ez a kis élősködő számos betegséget terjeszt – mondják a szakemberek.

Ha a kullancs már belénk fúródott, csak a kényes helyekről – fül, köldök stb. – kell sebésznek eltávolítania. Egyébként kullancskiszedő kanállal, vagy egy szemöldökcsipesszel mi is bátran kiszedhetjük, úgy, hogy az állatot a szájszervénél megragadva egy erőteljes mozdulattal kirántjuk. Ha a feje bennmarad, azt később tűvel szedjük ki. Fontos tudni, hogy tilos a kullancsra bármit rákenni, mert azzal csak visszaöklendezi a nyálát.

A leggyakoribb fertőzés a Lyme-kór, amit eleinte nehéz észrevenni, mert a csípés után hónapokig is lappanghat. Jellegzetes tünete a kokárdaszerű piros folt, ami a csípés helyén jelenik meg, általában háton vagy combon. A fertőzött betegek negyedénél kialakul ez a bőrpír, ami arra utal, hogy a baktérium már bekerült a véráramba. A betegség súlyosabb esetben ízületi fájdalmakat okoz. Ha időben észleljük, akkor antibiotikummal gyógyítható.

Súlyosabb betegség a vírusos agyhártyagyulladás, amely kezdetben olyan, mint az influenza (magas lázzal, hányással jár), de később bénuláshoz, ritkán halálhoz is vezethet. Az agyvelőgyulladás ma már védőoltással megelőzhető – ezzel kapcsolatban fontos kikérni a gyermek- vagy a háziorvos véleményét.