IMG_3973

A Tisztelet Komlónak Egyesület harmadszorra rendezett Komlón pálinka-minősítést. Jégl Zoltán az egyesület elnöke által koordinált III. Nemzetközi Pálinka és Pogácsamustrán 107 párlatból kerültek minták a zsűri üvegpoharaiba.

Szükségünk van az ilyen mustrákra, ahol összemérhetjük tudásunkat és visszajelzést kaphatunk szakemberektől a termékeinkről – ez esetben a hungarikum pálinkáról (párlat) van szó – hiszen nem mindegy, hogy mit eszünk és mit iszunk életünk során az egészségünk védelmében – osztotta meg véleményét a megjelentekkel Polics József.

IMG_4016

A pálinkával foglalkoznunk kell – kezdte Páva Zoltán az esemény főszervezője – hiszen Komlón és környékén több mint 2400 kiskert van, amelyek gyümölcsfái biztosítani tudják az égetett szeszhez szükséges alapanyagot.

Ágotai Zoltán, a zsűri egyik asztalparancsnoka – többszörös aranyérmes pálinka főzője hazai és nemzetközi megmérettetésen – ismertette az eredményeket. A leadott 107 mintából 51% ért el minősítést. Maximálisan 20 pontot lehetett kapni egy mintára. A 19-20 pont kapta meg az arany, a 17-18 pont az ezüst és a 15-16 pedig a bronzminősítést. Az országos versenyen használatos pontozási rendszer elkülönítette az íz-, az illatvilágot, valamint a technológiai hátteret. Idén 25 bronz, 13 ezüst és 6 aranyminősítésű párlat született.

Különdíjakat is osztottak:

Legjobb női: Olárnyik Tiborné – komló, törköly 20p.

Legjobb bányász: Olárnyik Tibor – komló, körte 19p.

Legjobb komlói: Ágotai Zoltán – komló, kajszibarack 2016 19p.

Legjobb kistérségi: Lép Péter (Kárász) – feketeribizli 19p.

Legjobb mustra: Jégl Zoltán – Irsai Olivér 20p.