Már ez év elejétől hatályba lépett a 304/2009 (XII.22) kormányrendelet, ám annak egyik pontjára vonatkozóan fél év türelmi időt adott a jogalkotó. 2010 július elsejétől viszont a közlekedési igazgatási eljárásban a tulajdonjogváltozás (átírás) bejegyzésére nem fogadhatók el azok az adásvételi szerződések, melyek nem tartalmazzák a rendelet által előírt kötelező tartalmi elemeket. Hogy mit jelent mindez a gyakorlatban, arról Niedermayer Évát, a komlói okmányiroda munkatársát kérdeztük.

– Röviden összefoglalva azt jelenti az említett szabályozás – mondja -, hogy aki olyan adásvételi szerződéssel jelenik meg az okmányirodában, mely nem felel meg a tartalmi követelményeknek, azt el kell utasítanunk.

– Napjainkban az ügyfelek hány százaléka érkezik Önökhöz olyan szerződéssel, mely megfelelne a július elsejétől érvényes előírásoknak?

– Gyakorlatilag százból egy ez az arány. Ezért is tartjuk fontosnak, hogy felhívjuk a figyelmet a  változásra, mert a második félév első napjától mindenkinek, aki nem megfelelő tartalmú szerződéssel érkezik, új időpontot kell kérnie, új – az előírásoknak megfelelő – adattartalmú okiratot kell bemutatnia, s ez kellemetlenséget okoz az ügyfeleknek, de nekünk is.

– Melyek a legfontosabb tartalmi követelmények, amelyeket tartalmaznia kell a szerződésnek?

– A rendelet nyolc pontot határoz meg, s ha ezek közül akár csak egy is hiányzik, az ügyintézőnek el kell utasítania az ügyfelet. A rendelet teljes szövegének felsorolása túl hosszú lenne, ezért azt javasoljuk, hogy aki eladni vagy venni szándékozik gépjárművet, előzetesen forduljon a Komló Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala Okmányirodájának ügyfélszolgálatához, de a megfelelő szerződésminta letölthető a www.komlo. hu, vagy a http://komlo.ekisterseg.hu internetes oldalról is. És ha már az átírásról beszélünk, szeretném felhívni még valamire a figyelmet: az érvényes szabályozás értelmében az eladás tényét az eladónak is 5 munkanapon belül be kell jelentenie (adásvételiszerződés-másolattal) az okmányirodán.