IMG_3452

Egykori háza falán, az Ady Endre utca 1. szám alatt leplezték le azt az emléktáblát, amely a komlói bányászat első főmérnöke, Jex Simon emléke előtt tiszteleg.

Az emléktáblát a mecseki bányásztársadalom nevében a Tisztelet Komlónak Egyesület állította. Jégl Zoltán elnök beszédében hangsúlyozta, elégedett, hogy újabb taggal bővül a bányászati emlékhelyek száma.

„Fejet kell hajtanunk az előtt az ember előtt, aki a szénbányászat egyik elindítójának tekinthetünk – ahogyan a táblán is írva van – nem kisebbítve ezzel Jánosi Engel Adolf és fiai munkásságát” – szögezte le az egyesület elnöke beszédében.

Jex Simon életébe Vass Dénes bányamérnök szemein keresztül tekinthettünk bele. Elmondta, hogy az egykori lakás, irodaház 1893 és 1902 között szolgálta ki Jex mérnök urat, aki korabeli források szerint vehemens személyiség volt, hiszen még az önkormányzatot is beperelte az utak minősége miatt. Nehezményezte, hogy bár a település ontotta magából a szenet, az utak mégis sártengerré váltak egy-egy zivatar után. Rábírta a vezetést, hogy korszerűsítsék a közlekedést, hogy a szekerekkel ne a patakban kelljen szállítani a komlói feketeszenet.

Az emléktábla leleplezését követően koszorút helyezett el a ház falánál a Komlói Nyugdíjas Bányász Szakszervezet és Komló Város Önkormányzata. Őri Zsuzsanna, a Hétdomb Természetbarát Egyesület vezetője erre az alkalomra írt versével hajtott fejet Jex Simon előtt.

Az emléktábla-avatást a Bányász himnusz hangjai zárták.