A Nyugdíjas Könyvbarát Kör tagjai 25 éves fennállásuk alkalmából ismét egy szép kiadvánnyal lepték meg magukat és barátaikat, amelynek bemutatását – József Attila április 11-i születésnapjához kötődően – a Költészet Napjára időzítették.

czanikna2netMég 1985-ben 21 somágtetői nyugdíjas egy klubot szervezett, aztán a könyvek, az irodalom szeretete megadta az egyre növekvő csoport arculatát. 1987-től a könyvtárban kaptak otthont. A “születésnél” bábáskodó Keserű Jánosné egy évtizedes odaadó és hozzáértő gondoskodás után Czanik Istvánnénak (képünkön) adta át a stafétabotot. Az 1994-ben bejegyzett, egyesületté váló közösség 1998-ban a Pécs-Baranyai Kulturális Szövetség Nívódíját is elnyerte a színvonalas kultúra-közvetítésért. A millennium évében kiadott könyvecskéjükben 15 éves történetükbe, életük főbb állomásaiba engedtek bepillantást, a 20. születésnapjukra megjelent, „Magunkról magunknak” című kiadványban pedig egyéni sorsukból villantottak fel – néha fájó, de mindig bizakodó – képeket, továbbá a közösséghez tartozás fontosságát emelték ki.

A most megszületett – Fekete György által lektorált és szerkesztett, valamint az előzőekhez hasonlóan Kecskésné Schwán Borbála szép illusztrációival színesített – könyvnek a „Szívünkhöz közel” címet adták, amely utal az értékes tartalomra. A tagok kedves verseik közül kiválasztották azt az egyet-egyet, amely valamiért a szívükhöz legközelebb került, és személyes élményeikkel, érzelmeikkel fűszerezve ezeket mutatják be az olvasónak. A költemények születésének ideje, stílusuk és mondandójuk alapján is változatosan üdítő – 40 költő 60 művét tartalmazó – válogatást a könyvbarátok szép és nagyon személyes gondolatai teszik igazán különlegessé.