A mázai Gyűszűvirág Foltvarró Csoport kiállítását Kovács Lászlóné, Máza község művelődési vezetője nyitotta meg április 21-én délután a komlói Muzeális Gyűjteményben. Rövid áttekintést adott a foltvarrás, és a 2001-ben alakult és 2003-ban már itt is bemutatkozott csoport történetéről.

gyaszavirag-mazeumnetMint elmondta, a patchwork jelentése: foltvarrás, foltmozaik, foltmunka. Az első valódi foltmozaik-varrások valószínűleg Kínából erednek. Egy monda szerint Buddha szegény híveinek nem volt módjuk drága áldozati ajándékokra. Ő megsajnálta a nincsteleneket, és hogy áldozatuk ne vesszen kárba, elrendelte, hogy az apró anyagdarabkákból varrjanak a templomai számára szőnyegeket. Régészek az egyik egyiptomi piramis falfestményein is feltártak olyan rajzokat, amelyeken foltmozaik ruhás nők képei láthatók.

Európába középkori keresztes lovagok hozták magukkal Ázsiából a technikát, és lovagi tornák nyeregtakaróin, templomi és főúri zászlóin jelenítették meg. A jelenkori foltvarrás hazája Anglia. Mind a szegényebb rétegek, mind pedig a gazdagabbak készítettek ilyen munkákat. Az első angol és ír telepesek elvitték a foltvarrás technikáját Amerikába, ott fejlesztették különösen magas szintre. Az asszonyok háztartási feladataik befejezését követően, éjszakába nyúló kézimunkázással töltötték idejüket, készítették a szebbnél szebb folton-folt takarókat, egymás és saját családjuk számára. Mára a foltvarrás Európában is újra hódít és népszerű, a legnagyobb sikere mégis a tengerentúlon van, ahol a kézimunkázó asszonyokra jellemző népművészetnek tartják.

Pecze Gábor polgármester is köszöntötte községének szorgalmas asszonyait. Mint mondta, büszke arra, hogy szép munkáikkal már az ország számos pontján népszerűsítették településüket, ahogy az általuk évente megrendezett Országos Foltvarró Napok is nagymértékben segítik ezt a célt. A diákokból álló Mázai Népművészeti Csoport hangulatos népzenével kedveskedett a jelenlévőknek, akik közül többen – a varró asszonyok jóvoltából – egy-egy tombolán nyert szép munkával térhettek haza.

A kiállított „foltos csodák” május 28-ig te-kinthetők meg a múzeumban.