Egyetlen téma szerepelt a január 27-i képviselő-testületi ülés napirendjében: az úgynevezett Interreg IV./C pályázat benyújtása. Hirtelen adódott, sürgősen benyújtandó pályázatról volt szó, emiatt kellett rendkívüli ülést tartani.

Amint azt az önkormányzatot a témában megkereső Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési ZRt. munkatársa elmondta, ez is egy olyan program, amely az Európai Unión belüli nemzetek közti kapcsolatépítésre és tapasztalatcserére fókuszál. Kiemelt célja a volt bányaterületek, iparterületek hasznosításának előkészítése. A pályázatban egy lipcsei cég koordinálásával várhatóan ausztriai, szlovákiai, magyarországi, szlovéniai, olaszországi, romániai, bulgáriai és görögországi önkormányzatok vagy közintézmények vennének részt. Összefoglalnák rekultivációs tapasztalataikat és megfogalmaznák azokat a fejlesztési lehetőségeket, melyekhez később forrást is kereshetnének az egyes partnerek.

A projekt – mely a legfeljebb hároméves időtartam alatt számos tevékenységet foglal magában az utazástól a kutatáson és rendezvényszervezésen át a beszerzésekig – közel 50 millió forint összköltségű. Ebből a komlói önkormányzatra eső önrész mintegy 2,5 millió forint, melynek biztosítását egyöntetűen meg is szavazta a képviselőtestület. A hozzászólások során Kispál László úgy fogalmazott: Komlón ráadásul még be sem fejeződött a rekultiváció, hiszen több tíz hektáros terület még bányameddő és odahordott szemét; ez a program segíthet a város sebeit begyógyítani – csak legyen hatékony.