IMG_4870

Megnyílt a Komlói Amatőr Színházi Találkozó (KASZT), a versenyen tizenkét társulat 132 tagja vesz részt.


A Pécsi Országos Színházi Találkozó kísérőrendezvényeként második alkalommal invitálták egy nagy találkozóra az amatőr mozgalom képviselőit Komlóra. Idén az előválogatók 100 produkcióból választottak ki 13 előadást, amely meghívást kapott a KASZT-ra. Ebből 12 csoport vesz részt a találkozón. Két határon túli előadás is bekerült a versenyprogramba: a szlovéniai Lendvából és a romániai Érmihályfalvából is érkezett amatőr társulat. Jöttek színjátszó csoportok egyebek mellett Budapestről, Körmendről, Székesfehérvárról, Pápakovácsiból, Győrből is.

IMG_4924
Az esemény egyik fővédnöke, dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője megnyitóbeszédében egyebek mellett hangsúlyozta: a tavalyi kísérleti jelleggel megvalósított fesztivál várakozáson felül sikerült, s idén már igazi ünnepként vágtak neki a rendezvény megszervezésének. A politikus elmondta: Komlón ezúttal az évszázados magyar kultúra értékeit bányásszák ki, leásva a gyökerekig, hogy aztán új gyümölcsök teremjenek. Az amatőr színjátszás ma is megtermeli a maga kincseit létrehozva a katarzist, húzta alá az államtitkár, és ezeket megmutatni pedig igazi értékközvetítés. Ebben nagy szerepet vállalt a helyi Súgólyuk Egyesület, amely a közönséggel együtt országos szintre emelte a KASZT-ot. Hoppál Péter szerint pedig ebből a szempontból a POSZT és a KASZT azonos színvonalat képvisel. Erre utalva, POSZT-hoz hasonló mondattal köszöntötte a résztvevőket: KASZT volt,  KASZT van és  KASZT lesz.
Polics József, Komló polgármestere, a KASZT másik fővédnöke arról szólt: az elmúlt évben fantasztikus élményt jelentett a településnek a fesztivál megrendezése és kedvező fogadtatása. Úgy érzi, hogy hogy a Komló kulturális fővárossá vált, az itt élők igénylik az értékteremtő előadásokat. Örül annak, hogy a szervezőcsapat, a zsűri is együtt maradt és a négy napban igazi fesztiválvárossá válik Komló.
Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgató-főrendezője, a fesztivál igazgatója is örömét fejezte ki, hogy az előzetes regisztrációkat látva minden előadás teltházat hozott. Azt mondta, műfajilag sokszínű lesz az idei KASZT kínálata. Izgalmas színházi előadásokat láthat a közönség. Hozzáfűzte: az amatőr mozgalom egyfajta kiválasztó tégelye a professzionális színjátszásnak. Az általuk képviselt előadások hordozzák azt az élményt is, hogy olyan darabokat, irodalmi alkotásokat is színpadra tűznek, amelyek esteleg kőszínház nem. Így a színházi vezető szerint igazi szellemi tétje is van ennek a fesztiválnak.

IMG_4955
Fajcsi Ferenc, a házigazda komlói Súgólyuk Színház rendezője egyebek mellet arról beszélt, örült, hogy a tavalyi pozitív visszajelzések után idén ismét otthont adhatnak ennek a rendezvénynek és négynapos színházi ünnepet tudnak varázsolni a településre.
Az előadásokat szakmai zsűri értékeli, és díjazza. A bírálóbizottság elnöke Kubik Anna Kossuth-díjas színművész, tagja pedig Regős János rendező, a Magyar Szín-Játékos Szövetség elnöke, Németh Ákos József Attila-díjas drámaíró, a Magyar Táncművészeti Főiskola dramaturgia-tanára, és Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgató-főrendezője.
A fesztivál idei költségvetése a díjazásokkal együtt meghaladja a 9 millió forintot. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kultúráért felelős államtitkársága 5 millió forinttal támogatja a rendezvényt, a POSZT keretéből 3 millió forintos támogatást kaptak. Mindemellett a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) és a komlói önkormányzat is segíti a találkozót.