IMG_7840

Rendkívüli ülést tartott a komlói képviselő testület. Ennek egyik fő oka a hónap végi határidővel benyújtandó TOP-os pályázatok “elindítása” volt. Fotó: archív

TOP-pályázatok

Két TOP-os  – Területi- és Településfejlesztési Operatív Program –   pályázat támogatását szavazta meg a testület. Az „Óvodák és bölcsőde fejlesztése Komlón” című pályázat keretében Komló Városi Óvoda intézményei és a Komlói Kistérség Többcélú Önkormányzati Társulás Szilvási Bölcsőde által igényelt mozgásfejlesztő eszközök beszerzésére kerülhet sor.

A projekt egyben lehetőséget biztosít arra is, hogy az intézményeknél az évek során megoldásra váró problémákat megszüntessék. Így a csapadékvíz elvezetése oldódhat meg, kerítéseket újíthatnak fel, párakapu és napvitorla telepítésével pedig hőség idején is lehetősége nyílik az udvari tartózkodásra a gyermekeknek. A Komló Városi Óvodában (Tompa Mihály utca) járda térkövezése, a Szilvási és a Kökönyösi Tagóvodában komplett villamoshálózat felújítása, a Szilvási Tagóvodában a melegítőkonyha felújítása, akadálymentesítése, játéktárolók felújítása, újak építése valósulhat meg pályázati siker esetén.

Támogatta a testület a „TOP-3.2.2-15 Napelemes kiserőmű létesítése Komlón” című pályázat beadását. Ennek értelmében Komló Város Önkormányzata napelemes kiserőmű létesítését tervezi, melynek helye egy az önkormányzat tulajdonában lévő Krisztina utcai ingatlan lenne. A naperőmű-rendszer közel 1050 db napelemből fog állni, ami 500kW/h villamos energiát termel. A hálózatra az önkormányzat tulajdonában lévő közintézmények csatlakoznak, ahol a fenntartó és a működtető is az önkormányzat.

 

Ösztöndíj

Egy 2014-es önkormányzati rendelet értelmében a vájár szakra iratkozó tanulók kaphatnak ösztöndíjat. Ezt a rendeletet a testület tavaly módosította, és 2016 szeptemberétől a női szabó, illetve az ipari gépész szakmára is kiterjesztette. Mivel az asztalos is hiányszakma, és Komlón több cég is tudna alkalmazni belőlük, ezért a testület az asztalosi szak 9. évfolyam első félévétől – a 12 beiratkozott tanulónak – havi 10.000 forint ösztöndíjat ítélt meg a már meglévő támogatásokon felül.