Kazinczy-díj - Fődi Violetta és felkészítő tanára (újságcikkhez)

A Kazinczyról elnevezett „Szép Magyar Beszéd” verseny idei országos és egyúttal Kárpát-medencei döntőjét 2016. április 15-16-17-én rendezték meg Győrben, immár 51. alkalommal.

A versenyen közel 150 tanuló – köztük több mint 30 határon túli – vett részt két kategóriában. A komlói középiskolások rendszeresen eredményesen szerepelnek az országos döntőn. Baranya megyét idén Komlóról két tanuló képviselte, akik korábban a megyei forduló győztesei is voltak.

A verseny írásbeli és szóbeli fordulóból áll. Az első napon a szabadon választott szövegeket hallgatta meg a zsűri, valamint az írásbeli feladatokat kellett a résztvevőknek megoldaniuk, a második napon pedig a kötelező szöveg (Korzenszky Richárd Hogy emberibb legyen a világ című írása) értő, értető olvasása, meggyőző előadása volt a kitűzött cél.

A versenyen Fődi Violetta a komlói Kökönyösi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola (Nagy László Gimnázium) 11.B osztályos tanulója kiemelkedő teljesítményt nyújtott a gimnáziumi és a határon túli középiskolák kategóriájában, amelyet a zsűri Kazinczy-éremmel (Kazinczy-díjjal) jutalmazott. Felkészítő tanára Ignáczné Somogyvári Szilvia volt.

A szakképző iskolák kategóriájában Dobos Roxána a komlói PSZC Kökönyösi Középiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma (Kazinczy Ferenc Szakközépiskola) 12.B osztályos tanulója volt a baranyai versenyző. Felkészítő tanára: Gálné Juhász Teréz.