kémia

Borbás Balázs, a Nagy László Gimnázium 9.Ny osztályos tanulója hatalmas sikert ért el az országos Irinyi János Kémiaversenyen.

Márciusban Pécsett, a megyei döntőn abszolút 1. helyezést szerzett nagy pontkülönbséggel maga mögé utasítva baranyai iskolatársait. Ez már önmagában büszkeségre ad okot, sikere értékét azonban még inkább növeli az a tény, hogy Balázsnak – nyelvi előkészítős tagozatosként- ebben a tanévben még nincsenek órarend szerinti kémia órái. Céltudatosságát, szorgalmát mutatja, hogy a versenyre szabadidejében készült Mukliné Kostyál Irén tanárnő irányításával. Augusztus végétől kezdve heti 2-3 alkalommal dolgoztak együtt: megoldották a korábbi évek feladványait, valamint emelt szintű érettségi és OKTV feladatlapokat töltöttek ki. Nagy segítség volt a gyakorlati részre készülésnél, hogy elmehettek a Vízmű és a Pollack Mihály Szakközépiskola laborjába, ahol a méréseket próbálhatta ki Balázs. Itt köszönjük meg a lehetőséget.

A háromnapos országos döntőt áprilisban Szegeden rendezték meg. A harc a kemény feladatokkal, a mindig kevésnek tűnő idővel, az ország ötvenkettő I/A kategóriás ügyes kémikusaival nem vette el Balázs kedvét, lelkesen küzdött, s – az írásbeli, elméleti és gyakorlati, labormunkai forduló után – a kiváló 6. helyet szerezte meg. Újra maga mögé utasította a heti több órában kémiát tanuló és nála idősebb gimnazista társait.

Jövőre már órarend szerint is foglalkozik kedvenc tudományterületével, a kémiával, így joggal bízhatunk abban, hogy tehetségének, szorgalmának és a lelkes, szakszerű tanári segítségnek köszönhetően sikerei sokasodnak még.