Székely "Penge" Pál a nyilak súlypontjait ismerteti
Székely “Penge” Pál a nyilak súlypontjait ismerteti

A Komlói Rendőrkapitányság, a T20 Darts Club és Komló Város Önkormányzatának szervezésében került sor arra a bűnmegelőzési konferenciára, amely a veszély ismertetése mellett alternatívát is kínált a “rossz társaság” ellen.

A főleg pedagógusoknak megtartott előadáson Dr. Váczi István ezredes, a Komlói Rendőrkapitányság vezetője tartotta meg bevezető előadását a jelenkori veszélyekről. Az egyik legveszélyesebb kábítószernek a fiatalok körében a biofüveket(pl.: zsálya) tekinthetjük. Ismeretlen összetétele és legalitása megnehezíti az orvosok és a rendőrök dolgát. Fontos, hogy a szülők, és a pedagógusok időben felismerjék az árulkodó jeleket – drasztikus fogyás, zavartság, véres hányás – és megtegyék a szükséges intézkedéseket. Bár hangsúlyoztuk, leginkább a terjesztőkre koncentrálunk, de félreértés ne essék, a fogyasztás, birtoklás ugyanúgy bűncselekmény – foglalta össze a rendőrkapitány a problémát.

IMG_1063

Az előadáson résztvevők számára Székely “Penge” Pál magyar dartsbajnok ismertette a sportág nyújtotta előnyöket. Rövid történeti áttekintés után kiemelte; a darts fegyelemre tanít, egyszerű, olcsó, szórakoztató, kevés hely kell hozzá, és a hiperaktív gyereket csillapítja, a hátrányos helyzetben lévőket egy magabiztosabb mentális állapotra emelheti. Ismertette a darts-matek programot, magát a darts táblát, a nyilakat, és a módszerét annak, hogyan lehet beemelni az oktatásba ezt a sportágat.

A drogprevenciós előadáson Dr. Váczi István, aki mellesleg az MDSZ (Magyar Darts Szövetség) nemrég megválasztott alelnöke bejelentette; lehetőség nyílik dartsnapokra a helyi iskolákban. Rendőrökből, és T20 Darts Clubos tagokból álló 6-10 fős delegáció ellátogat egy-egy komlói iskolába, ahol néhány órán keresztül bemutatják a dartsot mint sportot, illetve beszélni fognak a drogokról a fiataloknak is. A tervek szerint egy év múlva megyei, két év múlva országos programot szeretne létrehozni ebből a drogprevenciós dartsnapból.