IMG_0388

Mecsekfalun és a belvárosban köszönthette 90 éves polgárait az önkormányzat és Orbán Viktor miniszterelnök nevében Polics József polgármester.

Mecsekfalun, családja körében él Gábori Istvánné, aki ideje nagy részét a ház körüli teendőkkel tölti. Aranka néni Sásdon született, majd Magyarszékre költöztek a családjával, ahonnan már csak egy lépés  volt Komló. Testvéreivel együtt 10-en voltak. A munka sem volt idegen számára, hiszen már 12 éves korában szolgálatba kellett állnia. Dolgozott Pécsen egy őrnagy családjánál, mint cselédlány. Volt TSZ-lány, de megfordult zsidó családok szolgálatában is. Megmutatta sebesülését is, amit egy kisfiú ejtett rajta a háború idején. A kilőtt golyó átment a karján, és belefúródott a combjába. Életét a helyszínen egy német orvos mentett meg.

IMG_0431

Belvárosi otthonában él Hazafi Józsefné, “Marika néni”, aki 1954-ben költözött Komlóra. Örömmel gondol vissza azokra az időkre, amikor a “Békében” volt konyhafőnök, vagy éppen a kenderföldi iskolával Sárospatakon táborozott. Más a nyugdíjat várta, Marika néni viszont a hálás gyerekek miatt élvezte az évtizedekig tartó munkát. Nem hagyja el magát ma sem. Napi 3×20 percet tornázik, emellett olvas és süt. Memóriája kiváló, pontosan emlékezik nevekre és évszámokra.

Boldog születésnapot és sok egészséget kívánunk nekik!