IMG_0082

Húsz termelő 36 bora mutatkozott be a zsűrinek a „tisztaszoba” lombikjai és bürettái között az idei komlói borbírálaton. A Közösségek Háza hagyományos rendezvénye a hagyományos Borünneppel zárult, melyen Korbuly István és a Pöndöly zenészei szórakoztatták a térség borosgazdáit.

Horváth Lászlóné, a házigazda Közösségek Háza nevében köszöntötte az idei mustrán részt vett borászokat. A szám szerint 34. megmérettetésen – a komlóiak mellett – Szászvár, Hosszúhetény, Pécs gazdái is megmutatták boraikat. A szakmaiságra – ahogy már megszokhattuk – ezúttal is a Csepeli Zoltánné (Klárika) kertészmérnök által vezetett zsűri volt a garancia.

IMG_0088

A bírálaton elhangzott: a borok zamatán érződött a 2014-es és 2015-ös időjárás közötti különbség. A kertészmérnök asszony kiemelte, jó látni, a gazdák tanulnak az előző évi „hibákból”, és azokat kijavítva művelik a szőlőt és készítik boraikat. “Mindent összegezve az elmúlt évek legjobb felhozatala volt az 15-ös évjárat!” – foglalta össze véleményét a zsűri elnöke, majd – a szokásokhoz hűen – valamennyi résztvevőt – kódszámaik alapján – személyes tanáccsal látta el.

Vörösborok, fehérborok és egy rosé került a szakértő szemek elé. A 21 fehérborból 8 bronz, 8 ezüst, 3 arany, és 1 nagyarany született, a 15 vörösbor  között 2 oklevél, 6 bronz, 4 ezüst, 2 arany, és 1 nagyarany minősítés került kiosztásra született. Az magányos induló kékfrankos rosé pedig ezüst elbírálást kapott.

A minták minősítései tekintetében a legeredményesebb gazda Szilárd Antal lett egy nagyarany minősítésű olaszrizlinggel és egy “ezüstös” rosé-val, megelőzve ezzel Szabó Gábor termelőt, akinek szintén nagyaranyra minősítették cabernet sauvignon-át.

A legszebb boroscímkék versenyében a képzeletbeli dobogó harmadik fokára Csicsek László, a másodikra Olárnyik Tibor, az elsőre Lép Gyula léphetett fel.