Felemelő, mulatságos, érdekes, szellemes. Egyszóval sokszínű. Ilyen volt a Nagy László Napok rendezvénysorozata 2016 márciusában.

A bő kétnapos program hagyományos és új elfoglaltságokat kínált a gimnazisták számára, sőt idén kedves vendégeket is fogadtunk: a Baróti Szabó Dávid Iskolaközpontból érkező barátainkat és azokat a cégeket, szervezeteket, magánszemélyeket, akik évek óta segítik valamilyen formában az iskola sikeres képzéseit, programjait.

A Nagy László Napok idén a hagyományosan legfelemelőbb eseményével kezdődött: a március 15-i ünnepéllyel és a versenyek, pályázatok eredményhirdetésével. A városi ünnepséget is mi adtuk, ezért főpróbaként a Színház-és Hangversenyteremben tarthattuk a műsort, ami az egyébként is színvonalas, megható programot még bensőségesebbé tette. Újra büszkeséggel hallgathattuk a remek vers-és prózamondókat, a kiváló zenészeket, énekeseket.

Szerencsére a közelmúltban is születtek kimagasló iskolai, városi és megyei versenyeredmények. A diákok ez alkalommal vehették át dicséreteiket helyesírási, szépkiejtési, idegen nyelvi vagy a kémia területén elért sikereikért.

A Nagy László Pályázatokat évtizedek óta (1966 óta) meghirdetjük szinte minden tantárgyból, és örömmel jutalmazzuk ilyenkor az arany, ezüst vagy bronz fokozatot elért tanulókat. A gimnazisták mellett általános iskolások is pályáznak, akik szintén ügyes tanulmányokat vagy önálló alkotásokat küldenek be. (A Nagy László Pályázatok és más tanulmányi versenyek eredményeiről külön cikkben számolunk be.)

A másik népszerű, hagyományos programunk a daléneklési verseny, melyre minden osztály készül népdalokkal, kánonnal és mai dallal. Hetekig tartanak az előkészületek: a dalválasztások, próbák jó hangulatú perceket szereznek az osztályközösségeknek. Idén „belső zsűri”, az iskola volt tanárai döntöttek arról, hogy kik kapják a díjakat. Az összetett fődíjat a 11.B osztály érdemelte ki, de minden kategóriában hirdettünk helyezetteket.

Tortákat, édességcsomagokat kaptak a nyertesek, de a legfőbb jutalmat mi kaptuk, a hallgatóság, hiszen –annak ellenére, hogy nem zenetagozatú iskola vagyunk- az osztályokat magas színvonalú hangszeres kíséretek segítették: volt itt gitár, brácsa, szintetizátor, népi hegedű, szaxofon is.

A délelőtt színfoltját jelentette az erdélyi diákok fellépése, valamint a tantestületből toborzott Kanári Tar szereplése.

Szintén évek óta közkedvelt programunk a Stúdiós vetélkedő. Az osztályok a tantermeikben dolgoznak, ott oldják meg a Diákönkormányzat által készített kérdéseket, feladatlapokat, melyek egy részét a stúdión keresztül hirdetik ki, innen az elnevezés. A zenefelismerést, történelmi, sportkérdéseket is magába foglaló vetélkedő idén is nagyon jó hangulatban telt. A győztes a 13. B, a 2. helyezett a 11. B, a 3. pedig a 12. A osztály lett.

Tavaly szerveztük meg először a Városi Sportcsarnokban a „Határok nélkül” osztályok közötti játékos sportvetélkedőt, amit a nagy sikerre való tekintettel most folytattunk. Sorversenyekben mérették meg magukat a közösségek. Futottak pl. párban hulahoppkarikával, száguldottak gördeszkán hasalva, húzták egymást pokrócba csavarva. Elszánt, jókedvű vetélkedés volt, melyen az erdélyi és a tanári csapat is kitett magáért A legügyesebbnek a 11. A-sok bizonyultak, 2. helyett szerzett a 9. A, 3. lett a 11. B.

A szintén minden évben megrendezett „Foci Kupát” idén a legfiatalabbak, a 9. A-sok nyerték meg.

A sportverseny előtt, csütörtök reggel két igen izgalmas program közül választhattak a tanulók. A Műveltségi vetélkedő az irodalom, nyelvészet, történelem iránt érdeklődőket vonzotta, a párhuzamosan zajló kísérletek pedig a fizika kedvelőit kötötte le.

A kísérleteket Szász János, a PTE Kísérleti Fizika Tanszékének munkatársa mutatta be. Elsősorban a mechanika és az elektromosságtan témaköréből válogatta a látványos és igazán érdekes bemutatókat. A közel nyolcvan tanuló nagy érdeklődéssel, alkalmanként interaktív módon vett részt a programon. Az utolsó bemutató, a pumpameghajtású rakéta szó szerint többeket megmozgatott, ugyanis a bokorban landolt az iskola parkjában. Többen derékig süllyedtek a kúszófenyő tüskéiben, mire megtalálták. Reméljük, hogy a hagyomány folytatódik, és a tanszék munkatársai még sok alkalommal kápráztatnak el bennünket hasznos és látványos kísérleteikkel. Köszönjük a tanszék vezetőjének, dr. Pálfalvi Lászlónak, hogy mindezt lehetővé tette.

A Műveltségi vetélkedőn huszonhét 3 fős csapat vett részt nagy lelkesedéssel. Többek között történelmi keresztrejtvényt oldottak meg, magyar „LEGeket” (1. magyar nyelven író költő, 1. magyar nyelvű vers), irodalmi szerelmespárokat kerestek, apróhirdetéseket oldottak meg, közmondásokat értelmeztek, de megfejtették azt is, hogy mit jelent a pipikrájcer vagy a bócértosan szó. A vetélkedést végül a 12 .A egyik csapata (Tumó Daniella, Tumó Roberta, Veres Szabina) nyerte. 2. helyezettek a 11. B-sek lettek (Fődi Violett, Mahler Balázs, Sáfrány Regő), 3. lett a 10.B – 9.Ny csapata (Nyitrai Vivien, Szeledi Ákos, Bihari Marcell).

„Határtalanul” címmel nagyon szép kiállítást nyitottunk meg a gimnázium aulájában erdélyi és komlói kézműves diákok munkáiból, és egy szerény fogadást szerveztünk azok számára, akik támogatják programjainkat, együttműködnek velünk abban, hogy még sikeresebbek legyünk.

Hasznos és szép napokat töltöttünk együtt újra a Nagy László Napok keretein belül. Tanárok, diákok, segítők sokasága dolgozott azon, hogy ez a kedves hagyományunk értékes, örömteli időtöltést jelentsen mindenki számára.