Amikor tavaly novemberben megalakulásának 25. évfordulóját ünnepelte a komlói Német Klub, Heinek Ottó – egyéb elfoglaltsága miatt – nem tudott részt venni a jeles eseményen. A Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke – aki már többször járt városunkban, s mint mondta, mindig örömmel jön ide – akkor ígéretet tett, hogy tavasszal pótolja a látogatást. Most pótolta.

Heinek Ottó ezúttal egy egész napot Komlón töltött. Programja a Tompa Mihály úti óvodában kezdődött, a Kenderföldi Általános Iskolában folytatódott, majd Páva Zoltán polgármester fogadta őt. Az országos vezető így személyesen győződhetett meg a komlói oktatási intézményekben folyó munkáról, arról, hogy hogyan ápolják a kultúrát, a hagyományokat, milyen a nyelvoktatás színvonala, s képet kapott a külföldi kapcsolatokról is; a polgármester tájékoztatásából pedig megismerhette a város helyzetét és az itteni kisebbségek lehetőségeit.

A Német Klubban produkció is fogadta Heinek Ottót (Fotó:Péter Szabó Zoltán)
A Német Klubban produkció is fogadta Heinek Ottót (Fotó: Péter Szabó Zoltán)

Az MNOÖ elnöke délután aztán a Német Klubban találkozott a helyi tagság és a nemzetiségi oktatásban részt vevő komlói intézmények képviselőivel, akiknek tájékoztatást adott a magyarországi németség helyzetéről, az őszi kisebbségi választásokra történő felkészülésről.

Heinek Ottó a nap végén elégedetten nyugtázta, hogy Komlón elismerésre méltó munka folyik mind a kisebbségi önkormányzatban, mind a tanintézményekben, s a város vezetése is segíti, támogatja a németség munkáját.